2014-01-12

Sluoksniuotos tešlos lazdelės

Dar vienas šios savaitės atradimas :) lengvas ir skanus užkandis, tik šį kartą ne prie arbatos ar kavos.. o labiau prie alaus :) Nors labai paprasta, pakeitus prieskonius, padaryti saldžias lazdeles prie arbatos, bet aš šį kartą dariau nesaldžias :) Nusibodo pirktos duonos lazdelės, tad nusprendžiau pabandyti šį receptą :) aišku čia irgi ne visai naminės, nes tešla pirkta.. na bet viskas po truputį.. :) ateis ir sluoksniuotos tešlos eilė kada nors :)


Lazdelėms reikės:
1. 500 g. sluoksniuotos bemielės tešlos
2. 1-2 kiaušinių

Dariau trijų rūšių lazdeles, kurioms naudojau šiuos prieskonius:
1. itališkų žolelių rinkinį
2. česnako granules ir sezamo sėklas
3. druską ir sezamo sėklas.

Lazdelių gaminimas.
1. Lengvai išplakti kiaušinį (Patarčiau naudoti pirmiausia vieną kiaušinį, jeigu matysit, kad reikia ir kito, tada jį ir išsiplaksite, nes aš plakiau iškart du, bet liko..)
2. Sluoksniuotą tešlą iškočioti (pirkau 6 lapelius, tad ėmiau po vieną), aptepti kiaušiniu ir apibarstyti norimais prieskoniais.
3. Perlenkti per pusę, šiek tiek paspausti ir vėl aptepti kiaušiniu bei apibarstyti tais pačiais prieskoniais.
4. Supjaustyti plonomis juostelėmis. Imti po dvi ir susukti :)
5. Dėti ant kepimo popieriumi paklotos kepimo formos ir kepti orkaitėje įkaitusioje iki 180 laipsnių, kol gražiai paruduos. :)

 Ir draugų kompanijoje tai bus nuostabus užkandis! Skanaus!

recepto idėja - knygoje "Dovanos iš virtuvės".

2014-01-05

Bananų duona

Dar rudenį įsigijau kepinių knygą - "Beatos virtuvė: kepinių knyga", tačiau nebuvo kada išbandyti knygoje siūlomų receptų, vis pavartydavau, pavartydavau ir atidėdavau..Šiandien vėl vartydama, galvojau kokį skanumyną būtų galima iškepti.. Visada norėjosi pabandyti bananų duonos receptus, (dažnai matydavau kituose bloguose), knygoje bananų duonos receptą pateikia ir Beata, tad susiviliojau jį išbandyti :) rezultatu - nenusivyliau - bananų duona gavosi nuostabi - drėgnas ir minkštas pyragas prie kakavos puodelio..! :)

Žinoma kaip visada pakoregavau pagal save cukraus kiekį, bei įmaišiau šokolado gabaliukų - buvau kažkur mačius kad taip daro, tad nebijojau, kad pagadinsiu :) Taip pat neturiu gvazdikėlių, tad jų nebuvo mano pyrage..

Receptas itin paprastas ir greitai paruošiamas, rekomenduoju, jeigu tingų sekmadienio pavakarį užsimanote kažko saldaus prie arbatos - sugaišite tik apie valandą laiko, bet ant stalo turėsite nuostabiai kvepiantį, šiltą pyragą :)


Bananų duonai reikės:
1. 130 g tirpinto sviesto
2. 150 g cukraus (naudojau 65 g, mano ragautojams tikrai nebuvo per mažai.. :) )
3. 2 kiaušinių
4. 4 nedidelių bananų (apie 350-400 g be žievelių)
5. 200 g miltų
6. 1 a. š. kepimo miltelių
7. 1 a. š. cinamono
8. 0,5 a. š. gvazdikėlių (nenaudojau)

Paruošimas:
1. Kiaušinius išplakti su cukrumi. Supilti sviestą, gerai išmaišyti.
2. Bananą sutrinti šakute ir sudėti į kiaušinių masę (aš sudėjau supjaustytus bananus ir sutryniau su blenderiu)
3. Sumaišyti miltus su kepimo milteliais, cinamonu ir gvazdikėliais. Persijoti į kiaušinių masę.
4. Viską gerai išmaišyti (čia aš dar įdėjau smulkaus šokolado).
5. Supilti tešlą į paruoštą kepimo formą ir dėti kepti į įkaitusią iki 180-190 laipsnių orkaitę. Kepti apie 35-40 min.
6. Iškepus galima ragauti šiltą arba leisti atvėsti. Mes ragavome šiltą..nesulaukėme kada atvės :)


Skanaus!!

Naujųjų metų tikslai

Sakoma, kad išlydint senuosiuos metus reikia sugalvoti tikslus ateinantiems metams - tai padeda tobulėti :) Pasiryžau ir aš šiemet tuos tikslus susidėlioti :) Net 8 juos sugalvojau, nežinau ar jie turi atitikti kažkokius standartus ar formuluotes, tačiau aš juos sugalvojau ir sieksiu jų :) Bėgant dienom sakau, gal dar ir papildysiu tą sąrašiuką..  jei pastebėsiu, kad kažko neįrašiau :)

Pirmasis sąraše įrašytas tikslas skamba maždaug taip:
- kiekvieną mėnesį išbandyti bent po vieną naują torto receptą :) 
Antrasis sąraše įrašytas tikslas:
- kiekvieną mėnesį išbandyti bent po vieną naują kepinio receptą :)

Kiti šeši tikslai netokie įdomūs, tad jų neaptarsiu :D 

Tad būtent nuo šiandien ir pradėsiu siekti šių dviejų savo tikslų. Naujausiais receptais būtinai pasidalinsiu su jumis ir rašysiu juos čia :) Galvoju, kad taip bus įdomiau tiek man rašyt, tiek jums skaityt :)

Iki greito,
Giedrė

Trijų šokoladų tortas (kartais gali būti ir dviejų :))

Kažkada ragautas, bet niekad nebuvo išbandytas trijų šokoladų tortas :) atrodo gražiai, darbo su juo ne per daugiausia, o skonis - geras, kam patinka šokoladas :) nes šokolado tikrai daug :) Naudojausi receptu iš saulėtos virtuvės lobyno.. Kadangi nesusidraugavau su baltu šokoladu..tai mano tortas tapo dviejų šokoladų :) bet nukentėjo gal tik spalvinė gama..skonis tikrai neprastesnis :)



Taigi torto pagrindui reikės (dariau į 23 cm kepimo formą):
1. 200 g šokoladinių sausainių (naudojau "Aha")
2. 50 g tirpinto sviesto

Juodo šokolado sluoksniui:
1. 200 g juodo šokolado
2. 50 g sviesto
3. 200 g grietinėlės
4. 50 g šviesaus kreminio likerio (nenaudojau..)
5. 8 g želatinos

Pieniško šokolado sluoksniui:
1. 200 g pieniško šokolado
2. 50 g sviesto
3. 200 g grietinėlės
4. 50 g šviesaus kreminio likerio (nenaudojau..)
5. 8 g želatinos

Balto šokolado sluoksniui
1. 200 g balto šokolado
2. 50 g sviesto
3. 200 g grietinėlės
4. 50 g šviesaus kreminio likerio (nenaudojau..)
5. 8 g želatinos

Želatinai išbrinkinti 50 g grietinėlės

Gaminimo eiga:
1. Sausainius susmulkinti ir sumaišyti su tirpintu sviestu. Dėti masę į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą. Atidėti į šalį.
2. Visą želatiną užpilti 50 g grietinėlės ir leisti išbrinkti.
3. Visą sluoksniams skirtą grietinėlę išplakti viename inde, po to ruošiant konkretaus šokolado sluoksnį reikės tik įsidėti padalinus į tris dalis.
4. Juodo šokolado sluoksnio gaminimas - šokoladą su sviestu ištirpinti vandens garų vonelėje. Nuimti nuo ugnies ir įmaišyti trečdalį želatinos, labai gerai išmaišyti. Įmaišyti likerį ir po to trečdalį grietinėlės.
5. Paruoštą kremą uždėti ant sausainių, gražiai išlyginti ir dėti šaltai, kad sustingtų.
6. Kartoti 4 punktą tik su pienišku šokoladu :) kol jis ruošiamas, pirmasis juodojo šokolado sluoksnis turėtų sustingti. Reikėtų ant jo su šakute padaryti nedideliu griovelius, kad geriau sukibtų sluoksniai tarpusavyje, ir uždėti pieniško šokolado sluoksnį. Vėl dėti šaltai.
7. Kartoti 4 ir 6 punktus su baltu šokoladu . Paruoštą tortą dėti šaltai.
8. Aš palaikiau apie 3 valandas po to apliejau tirpintu juodu šokoladu :)


!! Pastebėjimai kitam kartui - sausainių sluoksnis gavosi atskiras..dėl to kitą kartą sudėjus sausainius sumaišytus su sviestu, nedėsiu šaltai, o tiesiog leisiu kambario temperatūroje sutvirtėti, kadangi tortas gavosi tik dviejų sluoksnių - tikrai nebedraugauju su baltu šokoladu..tai kitą kartą gal net nemėginsiu daryti trečiojo sluoksnio..

2014-01-04

Šokoladinis keksas

Atradau nuostabų - drėgną, minkštą - šokoladinį keksą!! :) Tai puikus naujųjų metų atradimas :) Su kuriuo skubu ir pasidalinti :) keksų idėja pasiskolinau iš Beatos knygos "Beatos virtuve: kepinių knyga", šokoladiniai keksiukai, psl. 163 :).  Iš šio puikaus recepto gaminau du didesnius keksus ir visko naudojau dvigubai daugiau, išskyrus kakavos kažkodėl įdėjau tik vienai porcijai skirtą kiekį.. :( na bet tai tikrai nepagadino keksų skonio. Taip pat vietoj kefyro naudojau jogurtą..


Šokoladinių keksų receptas (pagal knyga turėtų gautis 24 vnt keksiukų, arba du didesni keksai)
1. 4 kaišiniai
2. 300 g cukraus (naudojau cukrų su cinamonu ir rudąjį cukrų, išviso sunaudojau iki 200 g)
3. 200 ml kefyro (naudojau natūralų jogurtą, įdėjau 250 ml)
4. 160 ml aliejaus (naudojau saulėgrąžų)
5. 320 g miltų
6. 40 g kakavos (per klaidą sunaudojau tik 20 g)
7. 3 a. š. kepimo miltelių
8. žiupsnelis druskos

Paruošimo eiga:
1. Dubenyje išplakti kiaušinius, suberti cukrų, kefyrą ir aliejų. Viską gerai išmaišyti.
2. Kitame dubenyje sumaišyti miltus, kepimo miltelius, kakavą ir druską.
3. Miltų mišinį suberti į kiaušinių masę ir vėl išmaišyti iki vientisos masės.
4. Tešlą supilti į kepimo popieriumi išklotas kepimo formas.
5. Kepti įkaitintoje iki 180 laipsnių orkaitėje apie 20-30 min. Labai svarbu neperkepti, tada keksas ar keksiukai bus drėgnesni ir minkštesni. Vieną keksą aš apibarsčiau spanguolėmis, tai pagyvino jį ir taip pat suteikė dar daugiau drėgnumo :)


2013-12-27

Apelsininis keksas

Artėjant šventėm pasirodė naujas įdomus receptas - apelsininis keksas. Iš kart sudomino, nes atrodė nuostabiai, o apelsinai , kaip ir mandarinai, neatskiriami nuo žiemos švenčių :) Tad receptas puikiai tinkantis žiemos sezonui :) Kadangi šventėms jau buvo numatyti kiti kepiniai, tad likus savaitei iki švenčių išbandžiau šį nuostabų keksą :).


Keksui prireiks:
1. 4 kiaušinių
2. 300 g cukraus
3. 115 g aliejaus
4. 125 ml šviežiai spaustų apelsinų sulčių (naudojau iš pokelio)
5. 1 apelsino tarkuota žievelė
6. vanilės ekstrakto
7. 280 g miltų
8. 2 a. š. kepimo miltelių
9. 0,5 a. š. druskos

Kremui naudojau:
1. 125 g kreminio sūrio
2. 15 g cukraus pudros (pagal skonį galima ir daugiau jei norisi)
3. 3 v. š. apelsinų sulčių


Kekso paruošimas:
1. Kiaušinius su cukrumi išplakti, kol cukrus ištirps. Supilti aliejų ir vėl išplakti. Supilti sultis ir sudėti žievelę, vanilės ekstraktą. Viską gerai išmaišyti.
2. Kitame dubenyje sumaišyti miltus, kepimo miltelius, druską.
3. Abu mišinius sumaišyti iki vientisos tešlos.
4. Supilti tešlą į kepimo formą (naudojau 20x10 cm) ir kepti orkaitėje įkaitintoje iki 180 laipsnių ~40 min. arba kol pagaliukas ištrauktas bus sausas.

Kremo paruošimas paprastas - sūrio kremą išplakti kartu su sultimis bei cukraus pudra. Gaunasi šiek tiek skystas (lengviau užpilti ant kekso). Kai keksas atvės tik tada galima kremą užpilti ir tolygiai paskirstyti ant kekso. :)



Šventinis kalėdinis raudonasis aksomo tortas

Skaitinėdama receptus užmačiau seniai matytą receptuką, kažkodėl niekad jis nedomino ir net nebuvau pagalvojus jo daryti..nes buvo su maistiniais dažais..Tačiau dabar pagalvojau, kad tai būtų labai gražus ir šventiškas raudonai baltas torčiukas. Tad nusprendžiau per šias kalėdas namiškiams padaryti būtent tokius tortukus. Kadangi per šventes turėjom apkeliauti puse Lietuvos, torčiukus dariau net du :).

Neapsirikau - šis raudonasis aksomas, tikrai skanus, švelnaus, malonaus skonio :) Nors susinaudojo nemažai riebalinių produktų, bet nebuvo per riebus. Buvo drėgnas ir tikrai labai labai skanus. Visiems ragavusiems, o šį kartą jų buvo tikrai nemažai, sakė, kad buvo gardu :)


Produktai biskvitui (22 cm kepimo formai):
1. 350 g miltų
2. 200 g cukraus
3. 1 a. š. sodos
4. 1 v. š. kakavos
5. 1 a. š. druskos
6. 2 kiaušiniai
7. 300 g aliejaus
8. 270 g kefyro arba pasukų (naudojau kefyrą)
9. 0,5 a. š. raudonų maistinių dažų (naudojau želinius)
10. 1 a. š. vanilės ekstrakto
11. 1 a. š. vyno acto (neturėjau..naudojau obuolių..skoniui lyg ir nepakenkė)

Produktai kremui:
1. 500 g varškės (naudojau skirtą kepiniams su vanile)
2. 100 g cukraus pudros (naudojau tik apie 15 g, nes varškė buvo saldi)
3. 1 a. š. vanilės ekstrakto (nenaudojau, nes varškė buvo su vanile)
4. 500 g grietinėlės (36 proc.)
5. citrinos sulčių pagal skonį (sunaudojau apie puse citrinos)


Biskvitų gaminimas:
1. Miltus, cukrų, sodą, kakavą ir druską sumaišome.
2. Kitame inde išplakame kiaušinius, plona srovele pilame aliejų (vis plakant), ir kefyrą (pasukas). Gerai išplakame. Dedame maistinių dažų, vanilę ir actą. Gerai viską išmaišome.
3. Į kiaušinių mišinį supilame miltų mišinį ir gerai išmaišome.
4. Į paruoštą kepimo formą pilame tešlą, kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40-60 min. (kol ištrauktas pagaliukas bus sausas).
5. Išimame iš orkaitės ir paliekame atvėsti. Tada supjaustom į tris biskvitus.

Kol biskvitas aušta gaminame kremą:
1. Varškės kremą gerai išsukame (aš plakiau su elektriniu plakikliu) su cukraus pudra ir vanile (jei naudojate).
2. Atskirame inde išplakame grietinėlę ir atsargiai sudedame į varškės masę.
3. Išspaudžiam citrinos sulčių, paragaujam ar užtenkamai išspaudėme sulčių :)

Torto surinkimas:
1. Pirmą biskvitą dedame ant padėklo (lėkštės), aptepame kremu. Kartojam su antru biskvitu ir galiausiai dedam trečią biskvitą, aptepame kremu viršų ir šonus. Dedame šaltai pastovėti apie 30 min. (kol šiek tiek kremas apstingsta). Tada galima puošti :)


Ruošiau du torčiukus šį kartą tad vieną puošiau labai paprastai - su raudonom kokoso drožlėm, o antrąjį su triufeliais, kuriuos pasigaminau iš vakaro.


Triufelių receptukas:
sudedamosios dalys:
1. 50 g grietinėlės
2. 1,5 a. š. tirpios kavos
3. 1 v. š. medaus (naudojau auksaspalvį sirupą)
4. 150 g šokolado
5. 70 g sviesto
6. kakavos apvoliojimui

Gaminimo eiga:
1. Grietinėlę, medų ir tirpią kavą užviriname ant garų vonelės.
2. Šokoladą kitame inde taip pat ištirpiname ant garų vonelės.
3. Tada sumaišome grietinėlę su šokoladu. Šiek tiek masei pravėsus įdedame sviestą ir gerai viską išmaišome.
4. Dedame šaltai ir paliekame kol masė sustings.
5. Masei sustingus imame su šaukšteliu, delnais padarome rutuliukus ir apvoliojame kakavoje. Dedame ant kepimo popieriaus ir dar apibarstome visus kakava. Vėl dedame šaltai.

Torto receptas iš saulėtos virtuvės, o triufeliai iš knygos "Dovanos iš virtuvės".

2013-12-24

Pasiruošimas kalėdoms II ir imbieriniai sausainiai

Žiemos šventės be imbierinių-meduolinių sausainukų kepimo turbūt jau būtų nebetokios ir šventiškos :) Kai namai prisipildo įvairiausių, aromatingiausių, šilčiausių kvapų.. Porą metų didelius kiekius - visiems namiškiams ir dar šiek tiek dovanoms, kepdavau su drauge. Šiemet dėl įvairiausių darbelių nepavyko nutaikyti bendro vakaro, tačiau žinau, kad kitais metais bus kitokios galimybės ir kad tikrai kepsime vėl drauge :)


Taigi paskutinis penktadienio vakaras, iki švenčių liko 3 dienos.. o virtuvėje minkoma kvapni imbierinė tešla, formuojami sausainukai..:)


Pirmą kartą imbierinius sausainukus kepiau viena pati :) buvo šioks toks iššūkis, nes dalis sausainukų buvo skirti dovanoms..o suminkyta tešla pagal receptą nesigavo tokia kokios tikėjausi :) tad receptą teko šiek tiek koreguoti :) na bet galutinis rezultatas džiugino :)


Imbierinė sausainukų tešla:
1. 450 g miltų (sunaudojau turbūt beveik 600 g, nes vis reikėjo pridėti kad tešla būtų tinkama kočiojimui)
2. 150 g rudojo cukraus
3. 100 g margarino (naudojau skirtą kepiniams)
4. 2 kiaušuniai
5. 100 g medaus (naudojau auksaspalvį sirupą)
6. 1 a. š. gesintos sodos (naudojau kepimo miltelius)
7. maišelis prieskonių, skirtų meduoliams (ir dar šiek tiek imbiero miltelių ir cinamono, reikia žiūrėt individualiai, pagal skonį)


Gaminimo eiga:
1. Ištirpiname margariną.
2. Į dubenį, kurį bus galima dėti ant garų vonelės, dedame kiaušinius, cukrų, medų, prieskonius ir tirpintą margariną. Viską gerai išmaišome ir dedame ant garų vonelės (puodo su verdančiu vandeniu). Paverdame, kol cukrus ištirps, tada nukeliame nuo garų.
3. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir įmaišome į pravėsusią kiaušinių ir prieskonių masę. Užminkome minkštą tešlą.
4. Kočiojame tešlą ir spaudžiame norimas sausainių formeles.
5. Sudedame paruoštus sausainukus į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą ir kepame 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10-15 min., kol gražiai paruduoja.
6. Išimame ir dedame sausainukus ant grotelių, palaukiam kol atvės.
7. Ragaujam, pakuojam ir dovanojam :)


Ruošdama tešlą rėmiausi šiuo receptu iš skanus gyvenimas.

2013-12-15

Pasiruošimas Kalėdoms ir gardžios dovanėlės

Laikas greit bėga..atrodo dar tik vakar buvo šilta ir saulėta..o jau šiandien kieme pilna sniego, o dar po savaitės sulauksime ir didžiausios, gražiausios, jaukiausios šventės - Kalėdų :)


Šiemet šventinė nuotaika prasidėjo jau nuo gruodžio pradžios, kadangi darbe antrus metus iš eilės vyko jau tradicija tampanti "Pyragų mugė". Jos pagrindas yra įvairiausių kepinių kepimas - gali būti ir saldūs, ir sotūs (sūresni :)). Visus iškeptus pyragus, sausainius ir kitus gardėsius perkame iš savo kolegų, ragaujame juos, o pinigėlius, kuriuos surenkame skiriame labdarai. 


Šiemetiniai mugės kepiniai, kuriuos kepiau, buvo - margi sausainukai (jie paprasti, bet labai skanūs!) ir šokoladiniai keksiukai su sūrio kremo kepurėlėmis :) receptai išbandyti ir patikrinti, tad viskas vyko sklandžiai, išskyrus draugystė su sūrio kremu nelabai nusisekė - nesigavo jis toks tvirtas, kaip atrodė recepte, kuriuo naudojausi.. :) taip pat sužinojau, kad "Skittles" saldainukai netinkami vartoti kartu su kremu - nes tirpsta ir dažai nudažo.. taigi keksiukai - nykštukai gavosi nelabai gražūs.. Tačiau visa tai skoniui tikrai nesutrukdė, o ir šiek tiek pasimokiau :) 


Šis savaitgalis buvo taip pat kalėdiškas, nes ruošiau daugybę sausainukų, kuriuos draugė dovanos savo klientams :) tikiuosi, kad patiks tokios mažos, bet mielos ir gardžios dovanėlės :)


Sekanti savaitė paskutinė savaitė prieš šventes, tad laukia taip pat nemažai kepinių.. na bet apie juos tada kai bus iškepti ir paruošti dovanoti ir ragauti :)

2013-11-02

Vasariškai gaivus sūrio tortas su braškėmis

Šiemet ruduo kaip niekad nuostabus.. tačiau vistiek vasarą prisimint visada gerą ir laikas nuo laiko norisi vasariškos saulutės, kuri ne tik šviečia, bet ir šildo.. :)
Taigi šiam savaitgaliui išsirinkau nuostabaus skonio, lengvą ir vasarišką tortą - pyragą su maskarpone ir braškėmis iš Beatos virtuvės. Paskaičius komentarus supratau, kad nevisom jis gaunasi iš pirmo karto..na bet nusprendžiau tai nusprendžiau :)
Kadangi torčiukas jau išdegustuotas, galiu pasakyti, kad man pasisekė ir viskas išėjo kuo puikiausiai :) tikrai labai skanus pyragas buvo..! :)


Beatos receptą šiek tiek pakoregavau, pagal tai ką turėjau virtuvėje :) ir naudojau šiuos produktus:
1. 150 g arbatinių sausainių, susmulkintų
2. 50 g ištirpinto sviesto
3. 500 g maskarponės
4. 4 nedidelius kiaušinius
5. 60 g cukraus
6. 1 v. š. krakmolo
7. 1 citrinos tarkuota žievelę
8. 500 ml braškių

Gaminimo eiga:
1. Sausainius sumaišyti su sviestu ir sudėti juos į kepimo formą (aš ją buvau išklojus kepimo popieriumi). Dėti formą šaltai, kad šiek tiek sustingtų :)
2. Kiaušinio trynius atskiriame nuo baltymų.
3. Trynius išplakame su cukrumi iki baltumo, sudedame maskarponę ir šaukštu išmaišome. Įdedame krakmolą ir dar kartelį gerai išmaišome. Įtarkuojame citrinos žievelę.
4. Kiaušinių baltymus išplakame iki standumo ir palengva sumaišome su masakrponės mase. Viską supilame ant sausainių.
5. Kepame įkaitintoje orkaitėje iki 180 laipsnių apie 40 min. ( aš kepiau tol ko šiek tiek pradėjo trūkinėti viršus).
6. Išėmus iš orkaitės pyragą apipilti braškėmis (aš naudojau šaldytas braškes, tad nereikėjo jų nei trinti, nei saldinti). Supyliau ne tik uogas, bet ir skysti. Palikau stovėti, kad visiškai pyragas atvėstų, o skystis susigertų :) Kepimo formos šonus nuėmiau prieš pat patiekiant :)

Pastebėjimas - kepamas pyragas šiek tiek išsipučia, o supylus uogas šiek tiek susispaudžia, gaunasi gražus kraštelis kuris laiko uogas pyrago viduje :).

2013-10-14

Keksiukų tortas

Kai laikas nuo laiko kažkas pradeda kartotis..ima atsibosti..norisi kažko naujo, dar nematyto, neragauto.. :)

Artėjo kolegės gimtadienis ir jau galvojau kuo gi nustebinti šį kartą.. Jubiliatė vis pasakojo prisiminimus kokie buvo skanūs keksiukai su šokoladiniu kremu, kuriuos kažkada ragavo..Tad ilgai negalvojusi nusprendžiau padaryti keksiukų tortą :)

Išvaizda galvojau, kad bus jo kitokia, tačiau padėklas buvo per mažas įgyvendinti savo norui :) nors kremo rožytes taip pat visada norėjau labai išmokti daryti, tad manau viskas pavyko šauniai :)


Tortčiuką sudariau iš dviejų rūšių keksiukų - šokoladinių ir paprastų :)

Šokoladiniams keksiukams sunaudojau:
1. 125 g juodojo šokolado
2. 125 g sviesto
3. 2 kiaušinius
4. 100 g cukraus pudros ir šiek tiek pudrinių saldainukų (užtenka tik pudros)
5. 1 a. š. vanilinio cukraus
6. 115 g miltų
7. 1 a. š. kepimo miltelių

Paprastiems keksiukams sunaudojau:
1. 180 g miltų
2. 1 a. š. kepimo miltelių
3. 0,5 a. š. druskos
4. 58 g sviesto
5. 100 g cukraus
6. 3 kiaušinius
7. 0,25 puodelio pieno
8. 0,5 vanilinio cukraus

Šokoladinių keksiukų paruošimas:
1. Šokoladą su sviestu ištirpinti karšto vandens vonelėje. Atidėti kol šiek tiek pravės.
2. Gerai išplakti kiaušinius, po to supilti pudra ir vanilinį cukrų, dar kartelį gerai išplakti.
3. Palengva supilti šokoladą ir išmaišyti.
4. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir suberti į šokoladinę masę. Viską labai gerai išmaišyti, paskirstyti į keksiukų formeles ir kepti orkaitėje įkaitintoje iki 180 laipsnių iki 30 min (aš kepiau turbūt apie 15 min, nes šokoladiniai keksiukai dar išimti šiek tiek pakepa :) keistas dalykas, bet tikrai perkepti jų nereikia ;) ).

Paprastus keksiukus reikia paruošti panašiai:
1. Sviestą išplakti su cukrumi iki purios masės. Po vieną įmušti ir gerai išplakti kiaušinius.
2. Supilti pieną, vanilinį cukrų ir taip pat gerai išmaišyti.
3. Supilti miltus sumaišytus su kepimo milteliais ir druska. Išmaišyti.
4. Padalinti į keksiukų formeles ir kepti orkaitėje įkaitintoje iki 180 laipsnių iki 20 min (kepiau irgi apie 15 min.)

Iškepus keksiukam reikia juos gerai atvėsinti ir tada dekoruoti kremu.

Kremus naudojau du - šokoladinį ir kavos.
abiem kremams naudojau:
1. 500 g maskarponės
2. 450 g grietinėlės
3. šiek tiek cukraus pudros
4. 2 a. š. citrinos sulčių 
5. 100 g tirpinto ir atvėsinto juodojo šokolado
6. 2 a. š. tirpios kavos

1. Grietinėlę gerai išplakti.
2. Kitame inde išplakti maskarponę su cukraus pudra ir sultimis. Sudėti grietinėlę, viską gerai išmaišyti ir padalinti į dvi dalis.
3. Į vieną dalį įpilti šokoladą ir gerai išmaišyti, o į kitą kavą.
4. Sudėti kremus į konditerinius maišelius ir dekoruoti keksiukus :)

Kadangi dariau tortą, tai pirmame aukšte sudėliojau paprastus keksiukus, viduryje šokoladinius, o ant viršaus visus šokoladinius.

Keksiukų receptai iš keksiukai.lt ir saulėtavirtuve.lt

2013-10-12

Boružė II

Dar viena boružė mergaitės gimtadienio proga :) 
Viduje šokoladinis (devil cake food) biskvitas ir maskarponės-grietinėlės kremas su vyšniomis (receptas čia) aplietas šokolado glajumi (200 g juodo šokolado ir 100 g grietinėlės) :)  
Viskas surinkta ir apkaišyta cukrine mase :)

2013-10-10

Tortukas Kamilei

Šešerių metukų mergaitei darytas raffaello torčiukas su hello kitty atvaizdu :)
Torto receptas toks pats kaip čia, o papuošimams naudojau cukrinę masę, kurią dariau pagal šį receptą.

2013-10-09

2013-10-06

Purus raffaello tortas

Apie rafaelo tortą žinojau senokai, tačiau vis nebuvo progos išbandyti :) Galvojau, kad jis per saldus, ir net riebokas ir šiaip visus kepinius darau su šokoladu, o šis visiškai be jo..tad kažkaip ir delsiau :) tačiau kolegei užsiminus, kad norėtų tokio torto gimtadieniui nebuvo kitos išeities ir reikėjo išbandyti ir padaryti :)
O rezultatas nustebino, nes tortas buvo purus ir minkštas, ir visai nepersaldus, ir neperriebus :)

Darydama tortą naudojausi špargalke iš saulėtos virtuvės.lt, kol kas tai geriausias blogas su receptais :)

Taigi, biskvitams naudojau:
1. 5 kiaušinius
2. 230 g cukraus
3. 1 a. š. vanilinio cukraus (neturėjau esencijos..)
4. 65 g aliejaus 
5. 230 g miltų
6. 20 g kepimo miltelių

Kremas daromas iš:
1. 1 indelio kondensuoto pieno (saldinto, 385 g)
2. 180 g sviesto (kambario temperatūros)
3. 450 g riebios grietinėlės  (35 proc. riebumo)
4. 2 pakeliai grietinėlės standiklio
5. 50 g kokoso drožlių

Papuošimams:
1. ~50 g baltų ir šiek tiek raudonų kokoso drožlių
2. raffaello saldainių


Biskvitų ruošimas:
1. Kiaušinius išplakti su cukrumi ir vaniliniu cukrumi (vanile), kol masė padidės ir pasidarys baltesnė.
2. Plona srovele, plakant į kiaušinių masę supilti aliejų.
3. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir palengva įmaišyti į kiaušinių masę.
4. Gautą masę supilti į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą (23 cm). Kepti įkaitintoje iki 190 laipsnių orkaitėje 30-35 min.
5. Iškepus biskvitui pilnai atvėsinti ir perpjauti į tris ar keturias dalis.

Kremo paruošimas:
1. Grietinėlę šiek tiek paplakti, supilti standiklį ir gerai išplakti. Padėti į šaldytuvą.
2. Sviestą išplakti su kondensuotu pienu, sudėti kokoso drožles ir dar kartelį gerai išmaišyti. Dėti į šaldytuvą šiek tiek sušalti.
3. Po 30 min. sviesto masę sumaišyti su grietinėle.

Sulaistymui - sumaišyti visus produktus:
1. 200 g vandens
2. 2 citrinų sultys
3. 2 a. š. cukraus


Torto surinkimas:
1. Ant padėklo dedam pirmąjį biskvitą, sulaistom ir aptepam kremu ir kartojam. Uždėjus paskutinį biskvitą kremu aptepam visą tortą, išlyginam ir papuošiam :) Naudojau kokoso baltas ir raudonas drožles bei raffaello saldainius.

2013-09-21

Saldi patirtis - saldus atsisveikinimas

Tautinį – liaudies šokį pamėgau dar vaikystėje. Nuo pirmos klasės iki šio rudens ėjau šokti, du kartus per savaitę, prieš koncertus ar per festivalius dar dažniau :) beveik 20 metų..net baisu pagalvoti apie tokį skaičių savo gyvenime :) šiek tiek istorijos nuo ko prasidėjo mano kelias link "Sietuvos" :)
Pirmą kartą mama nuvedė šokti pradinėje mokykloje. Pasak mamos nebuvau susižavėjusi šokiu, nes nepatikdavo šokti su berniukais, kurie turbūt, kaip sakoma "tampydavo už kasų" :) Po griežto pasakymo - NEBEEISIU, kažkaip vistiek sėkmingai keliaudavau į repeticijas. Laikui bėgant susidraugavau ir su berniukais, ir šokis tapo labai artimas :) Pirmąją šokių mokytoją prisimenu iki šiol, ji buvo griežta ir reikli, tačiau neatbaidė, o tik išugdė norą šokti ir tobulėti :).
Vidurinėje mokykloje teko metus, pusantrų šokti vien su merginomis, nes vaikinams paauglystėje šokis atrodė nebe toks įdomus užsiėmimas :) Tačiau artėjant įvairiems konkursas bei koncertams visgi pavyko įtraukti ir juos į kolektyvą ir taip suburti mišrų kolektyvą.



Atvažiavus studijuoti taip pat norėjau šokti..tačiau Vilniaus universiteto ansamblis nebuvo labai draugiškas ir nepanoro turėti mažos mergaičiukės savo tarpe :)) Jau buvau susitaikiusi, kad taip ir nutrūks šokio metai..tačiau antrąjį studijų rugsėjį netikėtas susitikimas su pažįstama mergina, kuri kaip tik ruošėsi eiti į Vilniaus dizaino ir technologijų kolegijos tautinių šokių kolektyvo "Sietuva" atranką viską pakeitė. Nukeliavau ir aš :) Viena, kita repeticija ir buvau draugiškai priimta į kolektyvą. Žinoma, būdavo visko - niekad nepamiršiu pirmųjų metų ir konkurencijos su senosiomis šokėjomis (kaip žinia merginų kolektyvuose būna visada daugiau, tad konkurencija tarp jų būna visada), tačiau jos puikiai išmokė taisyklingos laikysenos ir kitų mergaitiškų subtilybių, griežtesnio vadovo žodžio apie kojas, taško nelaikymą, nuleistas akis, netinkamus žingsnelius.. :) tačiau tai tik padėjo stiprėti, tobulėti ir sėkmingai šokti, dalyvauti visuose koncertuose, konkursuose ir festivaliuose.. :) Jausmas po smagaus, gerai sušokto koncerto būdavo nepakartojamas, tai buvo didžiausia motyvacija šokti, stengtis, lankyti repeticijas.. Taip pat motyvuodavo puikiai praleistas laisvalaikis, visada turėdavome ką veikti drauge - pirtelės žiemos savaitgaliais, linksmos keliones po gimtuosius kraštus vasaros metu. Gimtadienių, Kalėdų, užgavėnių, valentino dienos, kovo 8-osios paminėjimai jau yra tradicijos, kurios vienija ir jungia sietuviečius..


Esu be galo laiminga, kad turėjau proga šokti (tikiu, kad dar šoksiu, tik reik palaukti kelis dešimtmečius, nes trisdešimtmečiai kaip ir paaugliai, labiau domisi ne liaudišku šokiu, o kitais :)), patirti tiek daug įspūdžių, sutikti tiek daug bendraminčių, tarp kurių radau ir tą vienintelį, kuris šią vasarą tapo mano vyru :)


Na, o dabar laikas saldžiam atsisveikinimo tortui - patobulinau "Devil's food cake" :) kaip galima tobulą tortą patobulinti? ogi su bruknių uogiene :)

Biskvitams (26 cm kepimo formai):
1. 100 g kakavos
2. 300 g verdančio vandens
3. 200 g pieno
4. 300 g sviesto
5. 420 g miltų
6. 2 a. š. kepimo miltelių
7. 1 a. š. druskos
8. 300 g cukraus
9. 6 kiaušinių

Kremui:
1. 200 g juodojo šokolado
2. 200 g pieniško šokolado
3. 350 g žemės riešutų sviesto
4. 500 g 36 proc. riebumo grietinėlės

Pertepimui:
1. 5 v. š. bruknių uogienės (galima ir daugiau, buvo bandymas, tad nenorėjau persistengti, tačiau kitą kartą tikra dėsiu daugiau :)

Šokolado papuošimams:
1. 150 g juodojo šokolado

Pirmiausia rekomenduojama pasidaryti šokolado papuošimus:
1. Pasiruošti du maždaug 40 cm ilgio kepimo popieriaus lakštus.
2. Šokoladą ištirpinti ant vandens garų vonelės. Šokoladą atvėsinti iki žemesnės nei kambario temperatūros, kitu atveju sustingęs jis bus per minkštas ir papuošimai gali pradėti tirpti.
3. Ant vieno lakšto tolygiai išpilti šokoladą ir išlyginti, uždengti kitu lakštu ir dar palyginti, kad neliktų oro burbuliukų.
4. Susukti į ritinį ir pastatyti į šaldytuvą, kad gerai sustingtų.
5. Kai jau tortas baigtas, bus galima ritinį staigiu judesiu išvynioti, tuo metu turi gautis šokoladinės šukės. Jomis papuošti tortą, kol kremas dar nesustingęs.

Biskvitų paruošimas:
1. Kepimo indą iškloti kepimo popieriumi.
2. Kakavą užpilti verdančiu vandeniu, maišyti kol ištirps. Supilti pieną ir padėti į šalį kol atvės.
3. Dubenyje sumaišyti miltus, kepimo miltelius ir druską.
4. Kitame dubenyje išplakti kambario temperatūros sviestą iki purumo, suberti cukrų ir dar paplakti, kad cukrus ištirptų.
5. Po vieną sumušti ir gerai išplakti kiaušinius.
6. Į gautą masę per kelis kartus supilti miltus ir kakavą. Viską gerai išmaišyti.
7. Supilti tešlą į kepimo formą ir dėti kepti į įkaitintą iki 180 laipsnių orkaitę, kepti apie 40-50 min. (patikrinti su mediniu pagaliuku arba peiliu).
8. Iškepus biskvitui, atvėsinti ir padalinti į tris dalis.


Kremo paruošimas:
1. Visą šokoladą ištirpinti ant garų vonelės.
2. Į šokoladą įmaišyti žemės riešutų sviestą.
3. Į masę supilti šaltą grietinėlę. Plakti plaktuvu kol gausis tvirtas kremas.

Torto surinkimas:
1. Ant lėkštės dėti pirmąjį biskvitą, aptepti jį uogiene, po to kremu. Dėti antrąjį biskvitą ir aptepti kremu. Uždėti paskutinį biskvitą ir aptepti jau visą tortą likusiu kremu. 
2. Apdėlioti tortą šokolado papuošimais ir dėti į šaldytuvą, kad gerai sustingtų. Rekomenduočiau palaikyti per naktį ar netgi dvi :)
3. Ragauti, skanauti tik ne per daug, nes tortas tikrai šokoladinis ir gan sotus :)

Torto šaltinis: saulėta virtuvė

2013-09-14

Tortas muziką mėgstančiai Jurgitai

Šokoladinis tortas su vyšniomis, receptą galite rasti čia, tik šiuo atveju vietoje aviečių naudojau vyšnias.


Tortas su karamelizuotais bananais ir žemės riešutų kremu

Šokoladinis gimtadienio tortas su žemės riešutų kremu Jūratei.


Šaltinis: saulėta virtuvė

Šokoladinis torčiukas su maskarpone

Šiam torčiukui naudojau jau pamėgtą šokoladinį biskvitą ir maskarponės kremą. Pabaigoje visą torčiuką aptepiau plakta grietinėle, bei apliejau šokoladiniu ganašu. Kadangi pati neragavau, labai tikiuosi, kad valgytojai, kurie sakė, kad patiko - nemelavo :)

Kremui naudojau:
1. 500 g maskarponės
2. 2 kiaušinių trynius
3. 1 a. š. cukraus pudros
(Kadangi viena maskarponė su cukrumi man nėra labai skani, norėjau padaryti panašų kremą į tiramisu - taigi jo sudedamosios dalys yra iš tiramisu :) )

Kremo paruošimas:
1. Dubenyje gerai išplakti maskarponę su cukraus pudra (jos reikėtų dėti pagal skonį).
2. Kitame dubenėlyje išplakti kiaušinių trynius ir supilti į maskarponę. Viską labai gerai išmaišyti, paragauti ar tinka skonis ir dėti ant biskvito :)


Biskvitus sulaisčiau nestipria kava.

Tortuko surinkimas paprastas - dedam biskvitą ant padėklo, sulaistom ir uždedam sočiai kremo. Dedam antra biskvitą, sulaistom ir kremo. Taip kartojam kol sudedam visus biskvitus. Baigiam plonu kremo sluoksniu. Gražiai išlyginam. Kadangi maskarponės kremo neužteko apdengti viso torto, aptepiau torčiuką plakta grietinėle. Leidau sustingti šaldytuve. Po to apliejau šokoladiniu ganašu (200 g. šokolado, 200 g grietinėlės ir 50 g sviesto, visus produktus ištirpinti, gerai išmaišyti).
Papuošiau balto šokolado užrašu ir marcipano masės dekoracijom :)