Paskutinis praėjusio savaitgalio darbas. Kadangi ragavom repeticijų salėje trūko tik puodelio kavos..skalsiai šokoladinis su gaiviu maskarponės ir varškės kremo viršumi :) Puikus duetas :)
Šio pyrago išskirtinumas tas, kad iškepus šokoladinį pagrindą pilamas sūrio pagrindas, kuris kepamas apie valandą, man teko dar ilgiau, vandens vonelėje..Po valandos laiko nusprendžiau kepti paprastuoju būdu :) tai dar užtruko apie 15-20 min :) Kai darysiu kitą kartą turbūt kepsiu paprastai :) arba mažinsiu vonelę.. :)
Taigi,
ko reikia šokoladiniui pagrindui:
1. 240 g juodo šokolado
2. 200 g sviesto
3. 2 a .š. vanilės esencijos
4. 4 kiaušinių
5. 220 ml cukraus
5 220 ml miltų
6. 1 v. š. kakavos
7. 1 v. š. tirpios kavos
8. žiupsnelis druskos
Sūrio torto pagrindui:
1. 450 g maskarponės
2. 250 g varkšės
3. cukraus (pagal skonį nuo 0,5 stiklinės iki 0,75 stiklinės ;) )
4. 1 a. š. vanilės esencijos
5. 3 kiaušinių
Šokoladinei glazūrai:
1. 150 g šokolado
2. 2 v. š. grietinėlės
3. 2 v. š. vandens
4. 1 v. š. kukuruzų sirupo (šito pamiršau įdėti :)) dėl to turbūt glazūra nesigavo kaip tikėjausi..)
ir papildomai apie 50 g šokolado apšlakštymui :) (bet čia jau pagal poreikius)
Pradedame nuo šokoladinio torto pagrindo kepimo. Pirmiausia pasiruošiam kepimo formas. Aš kepiau vieną biskvitą 25 cm kepimo formoje, tačiau galima tešlą padalinti į dvi dalis, nebūtinai lygias, t.y. iškepti vieną norimą biskvitą kurį naudosite tortui, o kitą bet kokio dydžio papuošimams, kurie man neišėjo :). Po to ruošiam tešlą:
1. Vandens vonelėje ištirpinam šokoladą ir sviestą. Sudedam į šokoladą vanilę ir cukrų, gerai išmaišom, galima ir su mikseriu.
2. Į masę po vieną įmušam kiaušinius. Ir vėl viską gerai išmaišom iki vientisos masės.
3. Miltus, kakavą, kavą ir druską kelis kartus persijojam ir sumaišom su šokoladine mase.
4. Supilam masę į kepimo formą (reikia užpildyti 1,5 cm nuo apačios, aš šio patarimo nepaisčiau ir supyliau viską, dėl to neturėjau papuošimų ir storesnį pagrindą, kas nebuvo labai blogai :) bet kitą kartą darysiu plonesnį :)).
5. Dedam į orkaitę, kuri įkaitusi iki 160 laipsnių, ir kepam 15-20 min. Ar iškepė patikrinam su mediniu pagaliuku.
Iškepusį pagrindą visiškai atvėsinam.
Taigi kol kepa ir vėsta šokoladinis pagrindas, galima pasiruošti sūrio masę:
1. Maskarponę su varške ir cukrumi išplakam iki vientisos masės, supilam vanilę.
2. Į masę po vieną įplakam kiaušinius ir išmaišom. Reikia stengtis maišyti kuo mažiau, tuomet masė iškepa geriau :)
Paruoštą sūrio masę supilam ant atvėsusio šokoladinio pagrindo. Kepimo formą apvyniojam su folija, kad būtų hermetiška ir dedam į didesnę kepimo formą, į kurią įpilam karšto vandens, kad apsemtų puse kepimo formos su tortu. Dedam į įkaitusią orkaitę iki 160 laipsnių ir kepam apie 45-50 min. (aš matyt kažką kitaip padariau, nes tortas vonelėje kepė apie 60 min, ir dar ne vonelėje apie 15 min., bet gal buvo per daug vandens..). Iškepusį tortą lengvai pajudinus turi sujudėti tik maža dalis viduryje.
Iškepusį tortą lengvai apipjauti nuo kepimo formos sienelių, kad būtų lengviau išimti, kai atvės. Aušinti 1 val. kambario temperatūroje ir bent 6 val. šaldytuve.
Kai tortas vėsta pasiruošiam šokoladinę glazūrą - visus produktus ištirpinam vandens vonelėje (pirmiausia pakaitinam grietinėlę, o vėliau kitus produktus) ir jau galima pilti ant atvėsusio torto :)
Dar tortą papuošiau lydytu šokoladu bei tarkuotu šokoladu. Buvo daug daug šokolado :) Skanu! :)
Šiam tortukui duodu 9,5 balo :)
šaltinis: www.sauletavirtuve.lt
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą