2013-04-06

Juodųjų serbentų pyragas su varške

Nemeluosiu, kai atradau aistrą kepti, nebesinori valgyti tortų ar pyragų iš parduotuvės.. :) tad kiekvieną kartą ruošiantis į svečius ar laukiant jų namuose ruošiu pyragą ar tortą pati - būna šviežiau, gardžiau ir maloniau valgyti ką tik iškeptą pyragą ar suteptą tortą. :)
Kadangi esu matematikė ir mėgstu analizę, tai prieš ruošiantis kažką kepti išsianalizuoju :), peržiūriu keletą receptų ir išsirenku patraukliausią, dažnai tai užtrunka net kelias dienas :)) Na bet čia kaltas ir blogas bruožas, kurį turiu, t.y. neapsisprendimas :):)

Taigi po ilgų receptų peržiūrų išrinkau šį mėlynių pyrago receptą. Teko pakoreguoti keletą ingridientų - mėlynes pakeičiau juodųjų serbentų uogiene (labai mėgstu šias uogas ir neturėjau šviežių mėlynių, bet vasaros sezonu (jei jis bus šiemet) tikrai išbandysiu ir su mėlynėmis :) ), o varškę pridėjau pati savo nuožiūra, nes buvo šaldytuve :) Mano nuomone, varškė taip pat jokiam pyragui nepamaišė :))

Gavosi puikus, tvirtas ir gaivus pyragas, visiems ragavusiems labai patiko. Yra paprastas ir lengvai gaminamas. Galiu iš kart vertinti 10 balų :)


Pyrago tešla susideda iš:
1. 200 g miltų
2. 1 a. š. kepimo miltelių
3. 115 g kambario temperatūros sviesto
4. 200 g cukraus (dėjau virš 100 g - uogienė saldi, tad nereikia per daug saldumo :) )
5. 3 kiaušinių
6. 240 ml natūralaus jogurto
7. vanilės ekstrakto arba vanilinio cukraus

Įdaras:
1. 100 ml juodųjų serbentų uogienės
2. 200 g pertrintos varkšės (pamaišyta su šiek tiek kondensuoto pieno, bet nėra būtina)

Eiga:
1. Sviestą išsukam su cukrumi iki purumo. Po vieną mušam kiaušinius ir gerai išplakam.
2. Į sviesto masę supilam jogurtą ir vanilę, gerai išmaišyti.
3. Persijojam miltus sumaišytus su kepimo milteliais. Viską vėl gerai išmaišom.
4. Pusę tešlos (ar šiek tiek daugiau) supilam į paruoštą kepimo formą (naudojau 25 cm), uždengiam uogiene ir varške, pilam likusią tešlą, išlyginam paviršių ir padėliojam dar uogienės.
5. Paruoštą pyragą dedam į įkaitintą orkaitę iki 180 laipsnių ir kepam apie 50-60 minučių.


Iškepusiam pyragui leidžiam šiek tiek atvėsti, išimam iš formos ir laukiam arbatos, o po to tik ragaujam ragaujam ragaujam.. :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą