2016-09-29

Plikyti pyragaičiai

Sveiki, 

Ir vėl daug laiko praėjo nuo mano paskutinio parašymo. Blogai, negerai, bet kitaip kažkaip dabar neišeina.. 
Pirma labai greitai bėga laikas ir taip sunku viską suspėti, o antra vis nieko naujo neatrasdavau išbandyti, kad būtų skanu, gražu ir galima pasidalinti su visais :) 
Prasidėjęs ruduo, po netrumpos pertraukos, tapo ir vėl mano naujųjų mokslo metų pradžia! Vis kaupiausi ir ieškojau, kur galėčiau pasimokyti konditerijos subtilybių ir daugiau sužinoti apie kepimo principus. Taip, šiais laikais yra visagalis internetas, kuriame tikrai pilna visokios informacijos, tačiau jis neatstoja gyvo kontakto su mokytoju ar kitais besimokančiais, negali su juo padiskutuoti, tau rūpimu klausimu. Todėl labai rekomenduoju, jeigu tik yra galimybė eiti ir mokytis! :)
Taigi, pradėjau lankyti konditerijos kursus pradedantiesiems. Kursai nėra ilgi, tačiau pabaigusi, manau eisiu į kitus :) 

Praėjo dar tik dvi paskaitos, o jau galiu ir noriu kartu pasidžiaugti nauju atradimu - plikytais pyragėliais!
 
 

Plikytų pyragaičių niekada nebuvau bandžiusi daryti ir visada jų darymas atrodydavo kosmosas, todėl net nesiruošiau jų išbandyti, bent jau greitu metu tai tikrai. Bet pamačiusi ir išsiaiškinusi jų gaminimo eigą per kursus, supratau, kad jie nėra tokie sudėtingi kaip atrodo :) Taip, yra keletas subtilybių, kurias reikia žinoti, bet jos tikrai nėra sudėtingos. 

Pirmiausia pasidarome traškią tešlą. Ji naudojama ant pyragaičių viršaus, kad viršus būtų traškus ir labai skanus :) Ji taip pat suteikia saldumo.

Traški vanilinė tešla:
1. 100 g kambario temperatūros sviesto
2. 125 g rudojo cukraus
3. 125 g miltų
4. 1/2 vanilės ankšties

Gaminimo eiga:
1. Visus ingridientus sumaišyti į vientisą kamuoliuką (galima rankomis, galima virtuviniu kombainu).
2. Iškočioti labai ploną lakštą tarp kepimo popieriaus lapų (turi išeiti apie 3 mm storio) ir dėti į šaldiklį. 
3. Po kelių minučių išimti sušalusį lakštą ir apvalios formelės pagalba (apie 1 cm skersmens) išspausti rutuliukus. Vėl dėti į šaldiklį, nes tešla labai greitai tirpsta.
4. Kai bus paruošti plikyti pyragaičiai kepimui ištraukti lakštą su rutuliukais ir rutuliukus išdėlioti ant pyragaičių viršaus, kelias sekundes palaukti kol pašils ir dėti kepti.

Plikyta tešla (apie 20 vidutiniškų pyragaičių):
1. 100 g kambario temperatūros sviesto
2. 4 g druskos
3. 4 g cukraus
4. 225 g pieno
5. 150 g miltų
6. 260 g kambario temperatūros kiaušinių (apie 5 kiaušiniai)

Gaminimo eiga:
1. Į prikaistuvį sudėti pieną, cukrų, druską ir sviestą. Užvirinti. Reikia, kad sviestas kaip galima greičiau ištirptų, kad kuo mažiau pieno nugaruotų (jeigu nugaruoja daug pieno, gali prireikti jo įpilti pabaigoje baigiant maišyti tešlą, sudėjus visus kiaušinius)
2. Nuimti nuo ugnies ir maišant suberti miltus, intensyviai išmaišyti ir vėl uždėti ant ugnies, palaikyti kol tešla pradeda šiek tiek lipti prie dugno ir nusigaruoja šiek tiek skysčio.
3. Sudėti tešlos kamuoliuką į kombainą, palaipsniui supilti kiaušinius. (Kiaušinius reikia susiplakti šakute iš anksto ir pilti po nedidelį kiekį, kai susimaišo vėl įpilti, taip kartoti kol visi kiaušiniai susideda arba kai tešla tampa tąsi ir palengva slysta nuo plaktuvo. Kai tešla pasidaro blizganti reikia pradėti tikrinti jos tąsumą, nes jeigu bus per skysta, pyragaičiai nesigaus! Tačiau, jeigu sudėjus visus kiaušinius tešla vis dar nėra tąsi, reikia įpilti šiek tiek pieno, išplakti ir žiūrėti ar tešla jau tąsi)
4. Paruoštą tešlą sudėti į konditerinį maišą ir išspausti nedidelio dydžio (apie 2 cm) rutuliukus, ant viršaus uždėti traškios tešlos rutuliukus. Palaikyti kelias sekundes ir dėti kepti į įkaitintą orkaitę iki 180 laipsnių. Kepa pyragaičiai apie 30 min. Darinėti durelių negalima, nes pyragaičiai subliūkš ir neiškils. Geriausia orkaitę nustatyti tik ventiliatoriaus rėžimu ir laukti, kol pyragaičiai pakils ir paruduos, apie 25 minutę galima tikrinti ar iškepę.
5. Ar iškepęs pyragaitis galima patikrinti išėmus vieną ir perpjovus per puse, turi būti tuščiaviduris ir tešla aplinkui nebedrėgna, taip pat iš išorės turi būti tvirtas, ne minkštas. Kai pyragaičiai tokie išimam iš orkaitės ir leidžiam atvėsti. 

(Kepiau ant tokio kilimėlio, kas antrame rutuliuke, kad nesusiliestų išsipūtę)

Šokoladinis kremas (~10 pyragėlių):
1. 100 g juodo šokolado
2. 200 g grietinėlės (36 proc. riebumo)

Gaminimo eiga:
1. Šokoladą kartu su 100 g grietinėlės pašildyti ant garų vonelės, leisti atvesti ir sutvirtėti.
2. Likusį 100 g grietinėlės supilti į plaktuvą, ten pat sudėti ir atvėsusį šokolado ir grietinėlės kremą. Išplakti iki standumo. Sukrėsti į konditerinį maišelį.
3. Perpjauti atvėsusius pyragaičius ir įspausti šiek tiek kremo.

Dar papildomai galima aplieti baltu ar juodu šokoladu.

Pyragaičiai skanūs ir su kremu ir be kremo. Be kremo jie yra traškūs, ir neatsivalgomi! Su kremu riebesni (aišku priklausys nuo kremo, galima dėti ir kitokį), tampa minkšti, tačiau taip pat labai skanūs!

p.s. nesunaudojus visos tešlos iškarto galima išsispausti rutuliukų ant kilimėlio/kepimo popieriaus ar į kokias nors nedidelias formeles ir užšaldyti. Taip tešla gali būti kelis mėnesius, ištraukus dėti iš karto kepti, atitirpinti nereikia. Tik kepimo laikas gali būti šiek tiek ilgesnis!



2016-03-16

Keksiukai su spanguolėmis ir sviestiniu kremu

Sveiki!!

Net nepamenu, kada rašiau.. laikas bėga labai greitai, kad kartais nesuspėju su juo kartu :)
Ir tikrai negalvokit, kad mano virtuvėje nieko nevyksta, vyksta kaip ir visada ;) tik va kepiniai arba būna sudorojami labai greit nespėjus nufotografuoti, arba būna nelabai ypatingo skonio (deja pasitaiko ir tokių bandymų).

Šiandien noriu pasidalinti naujai išbandytu keksiukų receptu, kurį nusižiūrėjau www.pinterest.com, tiksli recepto nuoroda čia. Recepte keksiukai su mėlynėmis, aš šiuo metu jų neturėjau ir, kadangi norėjau daryt su sviestiniu kremu, kuris labai saldus, naudojau šaldytas spanguoles. Jų rūgštumas labai tiko su sviestiniu kremu.
Keksiukus dariau tiksliai pagal receptą, išskyrus cukraus kiekį pamažinau per pus - su sviestiniu kremu buvo pats tas. Kitą kartą bandysiu dėti ir mažiau miltų, gal tik 2 puodelius. Nes tešla gavosi gan tvirta, norėtųsi, kad būtų šiek tiek skystesnė, tada ir keksiukai, manau būtų puresni. Dabar gavosi minkšti, tačiau be kremo buvo kiek sprangūs.

Kremą dariau tokį:
1. 200 g kambario temp. sviesto
2. ~300 g cukraus pudros
3. 6 v. š. kambario temp. pieno*

Pirmiausia sviestą gerai išplakti iki purumo, tada persijoti pudrą ir plakti iki baltumo. Kai viskas susimaišo pilti po šaukštą pieną ir išplakti iki vientiso kremo.


*šliukštelėjau pieno ką tik išėmus iš šaldytuvo, tad kremas "susibinguliavo", t.y. pasidarė nebetolygus lyg varškė. Tačiau plakant ilgiau viskas susitvarkė, tad jeigu ir jums taip nutiks, kad nesutaps sviesto ir pieno temperatūros nepergyvenkit ir nemeskit kremo lauk, o tiesiog dar paplakit keletą minučių.

O čia aš ir mano mažoji padėjėja :) pirmą kartą keksiukus puošėme va taip va - dviese :)

2015-12-04

Šokoladinis pyragas su bananais ir kriaušėmis

Puikus, lengvai kaip du kart du pagaminamas šokoladinis pyragas tingiam vakarui. Naujas bandymas, šiek tiek pakoreguotas, tačiau labai vykęs. Reikia sumaišyti tik kelis ingridientus ir gardus pyragas jau kepa, o ne ilgai trukus ir ant stalo gabaliukas laukia kada bus suvalgytas:)
Labai rekomenduoju!

Pyragui (24 cm formai) reikės:
1. 150 g sviesto
2. 150 g juodojo šokolado
3. 100 g cukraus
4. 3 kiaušinių
5. 100 g miltų
6. 3 nedidelių bananų
7. 3 nedidelių minkštų kriaušių
8. 2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių

Gaminimo eiga:
1. Sviestą su šokoladu ištirpinti dubenyje ant puodo su vandeniu (vandens garų vonelės), atidėti pravėsti.
2. Kiaušinius išplakti su cukrumi, supilti šokolado masę ir išmaišyti.
3. Persijoti miltus su kepimo milteliais į masę ir išmaišyti.
4. Bananus supjaustyti riekelėmis, kriaušes nulupti ir supjaustyti mažomis riekelėmis. Sudėti vaisius į tešlą ir išmaišyti.
5. Paruoštą tešlą sudėti į paruoštą kepimo formą ir kepti įkaitintoje orkaitėje iki 180 laipsnių 35-40 min. arba kol įkištas medinis pakaliukas bus sausas.
6. Iškepus pyragą atvėsinti ir išimti iš formos bei skanauti :)

Gardaus vakaro!! :)

Šaltinis: www.virtuveskerteles.lt

2015-11-26

Brandintas kalėdinis vaisių ir riešutų pyragas

Kiekvienais metais norėdavau kalėdoms pasiruošti iš anksto. Tačiau dažniausiai jos užklupdavo netikėtai :)) ir likus savaitę ar net kelioms dienoms prieš reikėdavo lankstyti be galvos po visokias muges bei parduotuves ir ieškoti artimiesiems dovanų. Tai labai vargina ir dažnai nebesinori nieko švesti.
Tačiau šiemet viskas yra kitaip  - apie dovanas pradėjau galvoti jau rugsėjį ir jau beveik visas turiu :) lucky me :) "Beveik" reiškia, kad galvoje yra visos, tačiau dar liko keletą nupirkti bei pagaminti (apie tai kitą kartą) :) 
Taip pat šiemet viskas yra kitaip, nes atradau laiko pyragui, kurį iškepti taip pat norėdavau ir ankščiau, tačiau vis kažkas sutrugdydavo, pritrūkdavo laiko ir nepavykdavo to įgyventinti.
Tačiau smagu, kad šiemet viskas yra kitaip ... :) 

Noriu pasidalinti brandinto pyrago receptu, kuris atnešt kalėdas dar greičiau į jūsų namus :) Pasklidę aromatai tiesiog užburs šventine nuotaika :) Neragavau dar jo, tik šiek tiek nukritusių trupinukų (tikrai sunku jo neparagauti tik iškepto..) :)), bet tikiu, kad bus skanu, nes tokia kvapni virtuvė būna retai :)) tiek visokių susimaišiusių aromatų - apelsinas, cinamonas, gvazdikėlis, kardamonas.. tikra šventė namuose!   

Taigi, jeigu turite šiek tiek laisvesnio laiko (tešlą paruošti tikrai nereikia labai daug laiko, tik kepimas užtrunka ilgėliau, bet gi pašauni į orkaitę ir eini kitų darbų daryti, pvz. dovanų pakuot :)) ir norite, kad kalėdinė nuotaika užburtų kuo ankščiau, dar turite laiko šiam gardumynui pasiruošti :)
Dideliam pyragui arba keliems mažiems (aš padariau tris mažesnius) reikės:

1. 1300 g įvairių džiovintų vaisių bei riešutų (tinka razinos (didelės ir mažos), datulės, abrikosai, spanduolės, ananasai, apelsinų cukatos)*
2. 200 ml brendžio ar kito panašaus gėrimo
3. 250 g kambario temperatūros sviesto 
4. 250 g rudojo cukraus (galima dėti ir mažiau, nes vaisiai turi pakankamai saldumo, aš dėjau tiek, gal nebus per saldu)
5. 270 g miltų
6. 4 kiaušinių
7. 1 apelsino žievelės ir sulčių
8. 1 citrinos žievelės
9. 2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių
10. 2 arbatinių šaukštelių cinamono
11. 0,5 arbatinio šaukštelio kardamono
12. 0,5 arbatinio šaukštelio maltų gvazdikėlių
13. 0,5 arbatinio šaukštelio malto imbiero

Gaminimas:
1. Iš vakaro visus džiovintus vaisius (jeigu reikia susmulkinam, kad visi būtų panašaus dydžio) ir riešutus užpilti brendžiu, išmaišyti, uždengti ir palikti per naktį.
2. Kambario temperatūros sviestą išsukti su cukrumi iki purumo. 
3. Po vieną įmušti kiaušinius, gerai išmaišyti. Sudėti apelsino ir citrinos žieveles.
4. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais bei prieskoniais.
5. Miltų mišinį gerai įmaišyti į sviesto masę.
6. Džiovintus vaisius aplieti apelsinų sultimis, permaišyti ir sukrėsti į tešlą. Viską gerai išmaišyti, kad tešla pasiskirstytų ant vaisių ir riešutų.
7. Paruoštą telšą sudėti į paruoštą kepimo formą su kepimo popieriumi ir kepti 150 laipsnių orkaitėje 1 valandą, po to sumažinti temperatūrą iki 140 laipsnių ir kepti dar apie 1,5-2 valandas. **
8. Iškepus pyragui išimti iš orkaitės ir leisti atvėsti ant grotelių. Kai pyragas atvėsta apšlakstyti keliais šaukštais brendžio ir susukti į brendyje pamirkytą merlę***, apvinioti folija ir sandariai įdėti į maišelį ar dėžutę. Laikyti kambario temperatūroje mažiausiai dvi savaites. Laikant ilgiau patariama kas dvi savaites palaistyti brendžiu arba saldinta juodąją arbata su apelsinų sultimis. Likus savaitei iki ragavimo nebelaistyti. 

Laukiu kalėdų dar labiau.. o jūs? :)


* aš naudojau būtent šiuos vaisius, tačiau galima vienus keisti kitais išlaikant reikiamą bendrą kiekį. 
** aš kepiau tris mažesnius pyragus, tad laiką paskirsčiau taip - 150 laipsnių 1 valandą ir 140 laipsnių 30 minučių. Taip pat reikia pažiūrėti su mediniu pagaliuku ar pyragas nelimpa, jei limpa kepti ilgėliau. Jeigu viršus apkepė per greitai, t.y. lieka tešlos ant pagaliuko, tačiau viršus jau rudas, reikia viršų apdengti folija ir kepti toliau.
*** aš apšlakščiau pyragus ir merliukus pamirkiau juodojoje arbatoje.

2015-11-20

Trapūs sviestiniai sausainukai su spanguolėmis

Artėjant gražiausioms metų šventėms, galvoje sukasi mintys apie dovanas.. sunku :) tačiau šiemet kaip niekad ankščiau susideliojau ir pasiruošiau anksti, nes jau ne tik sąrašiukas, bet ir kai kurios dovanos nupirktos :) Aišku mano dovanos nebūtų dovanos, jeigu prie jų nebūtų pridėta mano gamintų skanėstų. Norėjosi šiemet naujų sausainukų tad išbandžiau naują receptą, kuriuo ir noriu pasidalinti :)

Šiems sausainėliams (apie 45 vnt.) reikės:
1. 360 g minkšto (kambario temperatūros) sviesto
2. 2 kiaušinių
3. 200 ml cukraus (galima dėti ir daugiau, nes sausainiai nebuvo labai saldūs)
4. 4 puodelių miltų 
5. 2 šaukštelių apelsinų žievelės (naudojau pirktą pakeliuose parduodamą susmulkintą apelsino žievelę)
6. 2 saujų džiovintų spanguolių (galima naudoti ir riešutus) 
7. 2 šaukštelių kepimo miltelių
8. 1 šaukštelio druskos

Gaminimo eiga:

1. Sviestą išsukti su cukrumi ir druska.
2. Maišant į sviesto masę po truputį sijoti miltus, suberti apelsinų žieveles ir kepimo miltelius.
3. Įmušti kiaušinius ir gerai užminkyti tešlą (gali būti sunku su mikseriu, tad patogiau rankomis)
4. Sudėti spanguoles ir gerai jas įminkyti į tešlą.
5. Padalinti į dvi dalis ir padaryti tešlos dešras, nuo dešros diametro priklausys sausainio dydis. Suvinioti į maistinę plėvelę ir dėti į šaldytuvą ar kamerą, kad sušaltų (taip lengviau bus supjaustyti).
6. Sušalusią tešlą supjaustyti norimo storio apskritimais ir dėti į kepimo formą su kepimo popieriumi. Tarp sausainių paliekame apie 1-2 cm tarpelius. Kepti apie 20 min. kol sausainukai gražiai paruduoja. 
7. Leisti atvėsti ir galima ragauti :) SKANAUS! :)

receptas koreguotas pagal šį receptą: cravingsomethinghealthy.com

2015-10-31

Rudeniškas obuolių pyragas kitaip ir karamelinis kremas:)

Ruduo neįsivaizduojamas be obuolių pyrago. Turiu jau savo mėgstamiausią, tačiau norėjosi pabandyti kažką naujo. Tad susiviliojau receptu iš šio blogo ingasweeterie.blogspot.gr. Turiu pasakyti, kad kaip obuolių pyragas nesužavėjo, kaip tortas.. taip pat nelabai.. skanu, tačiau "VAU" nebuvo :D.
Bet nepabandęs nesužinosi, gal jums patiks.
Biskvitus dariau pagal receptą - jie drėgni ir minkšti, o kremą koregavau, nes pasirodė, kad bus tikrai per saldus.
Kadangi receptas nėra vau:) pasidalinsiu tik pakeisto kremo receptu (pilnas torto receptas nuorodoje aukščiau). Kremas skanus ir nepersaldus, o taip pat labai tinkamas tortų puošimui :) tad ta proga pabandžiau keletą variantų :)
Kremui reikės:
1. 1 indelio karamelizuoto kondensuoto pieno
2. 180 g sviesto (kambario temperatūros)
3. 250 g kreminio sūrio, pvz. maskarponės.

Gaminimas:
1. Sviestą išsukti iki baltumo, sudėti karamelizuotą kondensuotą pieną ir gerai išplakti, kad susimaišytų su sviestų iki vientisos masės ir neliktų gumuliukų.
2. Į kremą sudėti kreminį sūrį ir lengvai įmaišyti, taip pat iki vientisos masės.
3. Kremas jau paruoštas naudojimui :)



2015-07-24

Citrininiai keksiukai su avietiniu kremu

Jau džiaugiausi, kad vasara yra nuostabus metas, kai yra galimybė prisivalgyti įvairiausių uogų iki soties :) Taigi dabar noriu pasidalinti dar vienu nauju receptu, kuriame labai puikiai dera citrinos rūgštumas ir aviečių saldumas.
Keksiukams (16 vnt.) reikės
1. 115 g sviesto (kambario temperatūros)
2. 200 g cukraus (naudojau 100 g, tačiau saldumo tikrai nebuvo per mažai)
3. 2 didelių kiaušinių
4. 2 a. š. vanilės ekstrakto (naudojau miltelius)
5. 190 g miltų
6. 2 a. š. kepimo miltelių
7. 0,5 a. š. druskos
8. 120 ml pieno
9. 2 vidutinių citrinų sulčių ir žievelės (naudojau vienos didesnės ir tik sultis, be žievelės)

Avietiniam sviestiniam kremui reikės:
1. 170 g sviesto (kambario temperatūro)
2. 420 g cukraus pudros (sunaudojau apie 200 g)
3. 3 v. š. grietinėlės (30 proc. riebumo)
4. 2 a. š. vanilės ekstrakto
5. 0,25 a. š. druskos
6. 165 g aviečių (sunaudojau 200 g gal šiek tiek daugiau, nepakenkia :) )

Keksiukų gaminimo eiga:
1. Sviestą išplakti su cukrumi iki vientisos kreminės masės, įmušti kiaušinius (po kiekvieno gerai išplakti) ir vanilę sudėti. Viską gerai išmaišyti.
2.  Kitame inde sumaišyti miltus, kepimo miltelius, druską.
3. Į kiaušinių masę per kelis kartus supilti pieną, citrinos sultis (ir žievelę, jei dėsite) ir miltų mišinį. Vėl viską išmaišyti iki vientisos masės. 
4. Paskirstyti masę į kepimo formeles (recepte rašo, kad turėjo gautis 12-14 keksiukų, tačiau man gavosi 16 :) ) ir kepti įkaitintoje orkaitėje iki 180 laipsnių apie 15-20 min. Iškepusius keksiukus išimti ir atvėsinti.

Kol kepa bei vėsta keksiukai paruošti kremą:
1. Sviestą gerai išplakti iki baltumo (tai užtrunka apie 5-7 min), suberti cukraus pudrą ir išplakti iki vientisos masės. Sudėti likusius ingridientus bei vėl gerai išplakti iki gan tvirto kremo konsistencijos. (jeigu dedate daugiau pudros, gali prireikti daugiau ir grietinėlės, kad būtų kremas minkštesnis).*

Keksiukų papuošimas ir paruošimas valgymui:
1. Paruoštą kremą sudėti į konditerinį maišą su norimu antgaliu ir išspausti ant visiškai atvėsusių** keksiukų.  galimaDar papuošti aviete ar citrinos skiltele.
2. RAGAUTI, SKANAUTI ir dalintis :)
* taip pat kremo gavosi daugiau nei reikia 16 keksiukų uždengti, tad likutį užšalčiau kameroje kitam kartui.
** jeigu keksiukai bent kažkiek bus šilti kremas nesilaikys ir ištirps.

2015-07-20

Keksiukai su mėlynėmis

Sveiki, kaip jūs gyvuojat? kaip vasara? man dienos tiesiog bėgte bėga, o prisiversti rašyti vis sunkiau.. Vis atsiranda kitokios veiklos.. Imu galvoti kaip čia būtų galima apeiti ir sutrumpinti rašymo procesą, ir tiesiog gal pateikti savo nuomonę apie vieną ar kitą receptą :) ne bet šį kartą dar parašysiu :)

Šią vasarą, kaip niekad prisiragavau ir stengiausi prisivalgyti daug visokių uogų. Gi vasara tam ir skirta!
Praėjusią savaitę pasirodė dar viena vasaros miško uoga - mėlynė :) Žinoma geriausia valgyti natūralias ir šviežias uogytes, tačiau visada norisi iškepti ir kokį pyragėlį. Tad nieko nelaukdama nusprendžiau kepti keksiukus su mėlynėmis. Pasinaudojau receptu iš Beatos virtuvės kepinių knygos, 163 psl., tik nedėjau kakavos, nes šį kartą nenorėjau šokoladinių keksiukų, kefyrą pakeičiau jogurtu ir įdėjau po keletą mėlynių ant kiekvieno keksiuko.
Keksiukai gavosi skanūs, tačiau geriausia suvartoti tą pačią dieną, nes kitą dieną buvo šiek tiek sausoki.. tačiau labai smagu, kad receptas pateiktas kaip tik 12 vnt keksiukų (nei daugiau, nei mažiau kaip dažnai būna..).


Iškepusi pyragaičius dar kartą įsitikinau koks paprastas gali būti keksiukas t.y. kiek mažai reikia, kad nuostabus, mažas pyragėlis jau gulėtų lėkštutėje šalia kavos ar arbatos puodelio. Tešlos paruošimas užtrunka maksimum apie 10-15 min., sudeliojimas į formeles apie 8 min. (man šis veiksmas atrodo, kad vyksta ilgiausiai:)) ir kepimas apie 15 min. Taigi reikalingas tik puslavalndis, kad skanūs, purūs pyragaičiai būtų paruošti skanauti :) Kadangi esu nekantri, kremo dažniausiai nebepadarau..nes tiesiog norisi ragauti ir ragauti :))



Taigi receptas:
1. 2 kiaušiniai
2. 150 g cukraus
3. 100 ml kefyro (kaip minėjau pakeičiau jogurtu)
4. 80 ml aliejaus (naudojau saulėgrąžų)
5. 160 g miltų (kadangi nenaudojau kakavos, dėjau 180 g)
6. 20 g kakavos (nedėjau :))
7. 1,5 a. š. kepimo miltelių
8. žiupsnis druskos

Gaminimo eiga:
1. Kiaušinius, cukrų, jogurtą ir aliejų suplakti iki vientisos masės.
2. Kitame inde sumaišyti miltus, kepimo miltelius ir druską.
3. Per kelis kartus miltų mišinį supilti į kiaušinių masę ir gerai išmaišyti, iki vientisos masės.
4. Su šauktu išdelioti tešlą į keksiukų foremles, apdelioti mėlynėmis* ir kepti orkaitėje įkaitintoje iki 180 laipsnių apie 15 min. (kol įkištas pagaliukas bus sausas). Palaukti kol šiek tiek pravės ir ragauti :))

SKANAUS!

* galima mėlynes įmaišyti ir į tešlą taip jos pasiskirstytų po visą keksiuką, ne tik ant viršaus.

2015-06-21

Rabarbarų pyragas

Lietingas ir tingus sekmadienio rytas.. dar gulėdama lovoje ir vartydama naujų receptų nuotraukas Pinterest, užmačiau pyrago su rabarbarais receptą, kurį nusprendžiau išbandyti:) Kadangi rabarbarų turėjau tai bebuvo sunku įgyvendinti šio rytinio noro :D
Taigi, kas dar turite rabarbarų, būtinai išbandykite šį receptą dar šiemet, na o jeigu jau jų sezoną baigėte, tai būtinai išbandykite kitais metais! :) Nes šis pyragas yra minkštas, šiek tiek saldus su nuostabia rūgštele bei traškia plutele ant viršaus :)


Receptas (20 cm kepimo formai, galima naudoti iki 26 cm, tačiau pyragas bus žemas):
Tešlai reikės
1. 2 didelių arba 3 mažesnių kiaušinių
2. 6 v. š. sviesto
3. 1 stiklinės cukraus
4. 1,25 stiklinės miltų
5. 1 a.š. vanilinio cukraus
6. 0,25 druskos
7. 200-300 g rabarbarų
Viršutiniams trupiniams reikės:
1. 2 a.š. sviesto
2. 0,25 stiklinės miltų
3. 0,25 stiklinės rudojo cukraus
4. 0,25 a.š. druskos

Trupinių paruošimas:
1. Visus ingridientus sumaišome nedideliame inde rankomis, gaumame rudus trupinukus.

Tešlos paruošimas:
1. Ištirpiname sviestą ir padedame, kad atvėstų.
2. Kiaušinius išplakame su cukrumi, vaniliniu cukrumi bei druska.
3. Kai sviestas atvėsęs plona srovele supilame į kiaušinių masę, viską gerai išplakame.
4. Į masę supilame miltus, viską gerai išmaišome.
5. Rabarbarus nulupame ir supjaustome kūbeliais ir sudedame į tešlą.
6. Visą masę sudedame į kepimo formą, ant viršaus sudedame patuoštus trupinius.
7. Dedame į įkaitintą iki 180 laipsnių orkaitę ir kepame apie 50-60 minučių (kol įkištas pagaliukas ištrauktas iš pyrago bus švarus).
8. Iškepus palaukti kol šiek tiek pravės ir išimti iš kepimo formos.

Recepto šaltinis: fiveandspice.com

2015-06-01

Šokoladiniai keksiukai su sūrio kremu ir sūrio kremo kepurėlėmis

Šie keksiukai gimė iš šokoladinio pyrago su sūrio kremu. Praėjusiais metais tokį pyragą kepiau pasibuvimui su kaimynais, šiek tiek keistai jaučiuosi, kai praėjus beveik metams vis dar sulaukiu pagirų dėl to pyrago :) :)  žinoma, tai džiugina. 

Kadangi pyragas yra šiek tiek neišvaizdus, pagalvojau, kad būtent keksiukai galėtų papuošti gimtadienio stalą.

Taigi, 28 vnt. keksiukams reikėtų:
šokoladiniai masei:
1. 170 g sviesto
2. 230 g juodo šokolado
3. 260 g cukraus
4. 4 kiaušinių
5. 140 g miltų
6. 2 v.š. kakavos
7. 0,25 a. š. druskos
8. 2 a.š. vanilės

Sūrio kremo masei:
1. 400 g kreminio sūrio (maskarponė, rikota, philadelpia ir pan.)
2. 2 kiaušinių
3. 150 g cukraus
4. 0,25 a. š. vanilės 

Papuošimui:
1. 300 g sūrio kremo
2. 300 g grietinėlės
3. 4 a. š. cukraus pudros

Gaminimo eiga, pradedam nuo šokoladinės masės:
1. Sviestą kartu su šokoladu ištirpinti ant garų vonelės ar mikrobangų krosnelėje. Supilti cukrų ir išmaišyti, leisti šiek tiek atvėsti, o cukrui patirpti.
2. Kiaušinius išplakti, į juos supilti šokoladinę masę ir gerai išplakti. 
3. Miltus, kakavą, druską bei vanilę sumaišyti atskirame inde ir po truputi supilti į šokolado masę. 
4. Viską gerai išmaišyti ir po vieną du šauktus sudelioti į keksiukų formeles.

Sūrio kremo masės gaminimas:
1. Visus produktus išplakti kartu iki vientisos masės. Ir po šaukštą išdelioti ant šokoladinės masės.

Paruoštus keksiukus kepti apie 20 min. 180 laipsnių orkaitėje.
Iškepus keksiukams, leisti jiems gerai atvėsti, tik tada galima puošti. Tačiau kremą galima pasidaryti ir ankščiau :)

Sūrio kremas papuošimui:
1. Grietinėlę išplakti iki standžių putų.
2. Sukrėsti sūrį bei cukraus pudrą (pagal skonį) ir viską gerai išplakti iki vientiso, minkšto kremo. Dėti į šaldytuvą, kol bus naudojamas.

Sūrio tortas su persikais

Dar vienas atsisveikinimas mano gyvenime.. džiugu, neramu, liūdna..
Po jo keliavau namo turbūt ilgiausiai per visą laikotarpį, kai iš darbo namo keliauju pėsčiomis. Niekur nereikia skubėti - labai geras jausmas.. suprantu, kad nuo šiol taip bus dažniau, kai galėsiu šiek tiek užmiršti laiką ir neskubėti - gyventi, kaip sakoma, sau :)) 
Tuo pat metu galva pilna visokių minčių, atrodo laukiau šios akimirkos jau pusę metų, tačiau dabar aplankė nedidelė tuštuma, nerimas ir begalė klausimų - ar tinkamai atsisveikinau? ar viską pasakiau, ką norėjau pasakyti? kas laukia ateityje? kaip bus vėliau? ar vis dar bus kur sugrįžti atėjus laikui? ar aš dabar "bedarbė"?
Visada viliuosi, kad elgiuosi gerai ir, kad viskas vyksta taip kaip turi būti :) dar sunku suvokti, kad pirmadienį nebereikės keltis anksti ir ruoštis į darbą, kad nebereikės galvoti ar visi darbai padaryti.. iš kitos pusės pasijutau nebereikalinga ir nebežinanti ką reikės toliau daryti..

Tačiau parėjusi namo ir įsitaisiusi ant sofos supratau, kad manęs laukia be galė naujų darbų, iššūkių ir netikėtumų, apie kuriuos man priminė krutantis mano pilvukas :) kiekvieną kartą tai sukelia šypseną ir jaudulį.. dar po poros mėnesių tapsiu mama, kol kas sunku tai įsivaizduoti, bet augantis pilvukas viską pasako ir neleidžia užsimiršti :)) 

Atsisveikinimo proga išbandžiau naują sūrio pyrago receptą, kuris kolegų buvo išgirtas, man taip pat paliko gerą įspūdį :) švelnus, gaivus, minkštas. Tačiau nelabai patiko pagrindas, buvo per daug trapus, tad kitą kartą daryčiau kitokį (reikėtų daugiau kiaušinio trynio manau arba draugai pakuždėjo, kad visai skanus gaunasi iš avižinių sausainių su sviestu :)) Taip pat kitą kartą, manau, darysiu be pudingo, nelabai pajutau jo poreikio šiame pyrage :)

Receptas skirtas 23 cm tortinei, tačiau man gavosi du tortai - 22 ir 20 cm, tik pagrindo užteko tik vienam :) na kažkaip keistai su kremo matavimo vienetais :) tai kitą kartą taip pat reikėtų sumažinti :) Taip pat turiu pasakyti, kad ir be pagrindo tortukas gavosi visai gerai :)

Sūrio torto pagrindui reikės:
1. 2 kiaušinių trynių
2. 100 g cukraus
3. 100 g sviesto, kambario temperatūros
4. žiupsnelio druskos
5. 120 g. miltų
6. 0,5 a.š. kepimo miltelių

Kremui reikės:
1. 500 g maskarponės
2. 500 g. kreminės varškės
3. 150 ml pieno
4. 2 pakeliai grietinėlės skonio pudingo
5. žiupsenlio druskos
6. 150 g cukraus
7. 1 a.š. vanilinio cukraus
8. 3 kiaušinių ir 2 kiaušinių baltymų

Papuošimui:
1. 6-7 puselių konservuotų persikų*

Paruošimo eiga:
1. Atskirti kiaušinio baltymus nuo trynių ir išplakti iki standžių putų su šiek tiek druskos, o trynius su 100 g cukraus iki baltumo.
2. Kambario temperatūros sviestą išplakti iki purumo. Įmaišyti du v. šaukštus trynių, žiupsnelį druskos, miltus (skirtus pagrindui) ir kepimo miltelius.
3. Viską gerai išmaišyti ir sudėti į kepimo popieriumi išklotą kepimo indą. Masę tolygiai paskleisti, delnais ar šauktų paspausti ir dėti į šaldytuvą.
4. Kremo paruošimas. Dideliame inde sumaišyti maskarponę su kremine varške.
5. Į mažesnį indelį supilti pieną ir pudingo miltelius, gerai išmaišyti ir supilti maskarponės ir varškės masę.
6. Į bendrą kremo masę įmaišyti likusius kiaušinių trynius, druską, cukrų ir vanilinį cukrų.
7. Galiausiai lėtais judesiais įmaišyti baltymus.
8. Supilti kremą ant paruošto pagrindo.
9. Kepti orkaitėje įkaitintoje iki 180 laipsnių temperatūroje 30 min., po to sumažinti temperatūrą iki 160 laipsnių ir kepti dar 60 min. (jeigu greitai paruduoja paviršius, jį galima uždengti folija). Iškepęs pyragas turi būti tvirtas.
10. Atvėsusį pyragą išimti iš kepimo formos ir apdėlioti pjaustytomis persikų riekelėmis.

p.s. man vis dar "pasiseka" ir sūrio tortai sukrenta, tad turiu kraštelius, kurie prilaiko vaisius :)) tačiau tikiuosi, kad kitą kartą jau taip nebus, mano klaida yra ta, kad turbūt per greitai ištraukiu iš orkaitės, t.y. nesulaukiu, kol jis pilnai sutvirtės :)

* galima naudoti bet kokius kitokius vaisius ar uogas.

Šaltnis: saulėtavirtuvė.lt

2015-04-06

Šokoladinis tortas su varškės kremu ir persikais/ "Persikutis" :)

Taip žinau, senai nerašiau jau.. prisipažinsiu, esu kalta :):) bet buvo keletas priežasčių, apie kurias gal kiek vėliau dar bus progų parašyti :) Tačiau džiugu, kad po truputi grįžtų į vėžes ir vėl pradedu kepti bei ieškoti naujų receptų. 
Vieną naują receptuką jau turiu, nėra jis visiškai naujas, tačiau šiek tiek pakeistas ir bandytas padaryti šiek tiek gaivesniu. Manau, tai puikiai pavyko! Esu patenkinta rezultatu :) 
Naudojau labai pamėgtą šokoladinio aksomo biskvitą ir varškės kremą, o vietoje vyšnių konservuotus persikus. Būtent jie tortui suteikia gaivumo. 
Pačio torto dar neragavau, skirtas jis rytojui, tačiau visada paragauju visų sudedamųjų dalių prieš sutepant tortą. Taip įsitikinu ar viskas dera, ar užtenka cukraus ir pan. :)

Surašysiu detaliai visą receptą, kad kitam kartui būtų aiškiau, taip pat ir jums nereikėtų klajoti per senesnius receptus :)

Biskvitui sunaudojau (20 cm kepimo formai):
1. 2 kiaušinius
2. 250 g aliejaus
3. 250 g jogurto
4. 300 g miltų
5. 2 v. š. kakavos
6. 1 a. š. kepimo miltelių
7. 1 a. š. vanilinio cukraus
8. 200 g cukraus

Gaminimo eiga:
1. Kiaušinius išplakiau plaktuvu iki putų, tada plona srovele supyliau aliejų ir sudėjau jogurtą. Išplakiau iki vientisos balkšvos masės.
2. Miltus, kakava, cukrų, kepimo miltelius, vanilinį cukrų sumaišiau atskirame inde ir per kelis kartus įmaišiau į kiaušinių masę. 
3. Visą masė gerai išmaišiau iki vientisos, kad neliktų gumulėlių ir sukrėčiau į paruoštą kepimo formą (kepimo formos dugną išklojau kepimo popieriumi). 
4. Paruoštą masę įdėjau į įkaitintą iki 180 laipsnių orkaitę ir kepiau apie 40-50 min. (kol įkišus medinį pagaliuką ištraukiau jį sausą).
5. Biskvitą išėmiau iš orkaitės ir leidau pilnai atvėsti. 

Kremui naudojau:
1. 400 g grietinėlės, 36 proc. riebumo
2. 600 g kreminės varškės 

Gaminimo eiga:
1. Išplakiau šaltą grietinėlę iki nevisai standžių putų ir sudėjau kreminę varškę, tada baigiau plakti kremą kol pasidarė tvirtesnis.
2. Įdėjau į šaldytuvą apie 30 - 60 min, kad atšaltų ir dar labiau sutvirtėtų.

Prie kremo, kaip jau minėjau, naudojau konservuotus persikus (sunaudojau 400 g skardinę). Juos supjausčiau riekelėmis.

Sulaistymui naudojau persikų sirupą, esantį skardinėje, atskiestą su vandeniu. Pasidariau tokio sirupo apie pusę puodelio.

Torto surinkimas:
1. Biskvitą supjausčiau į tris vienodas dalis*. Pirmąjį biskvitą gausiai sulaisčiau, tolygiai užtepiau kremo ir išdeliojau persikų riekeles. Viską pakartojau su antru, trečią biskvitą taip pat sulaisčiau užtepiau kremo, tačiau jau aptepiau ir šonus (negausiai tik šiek tiek) ir dėjau į šaldytuvą, kad sutvirtėtų. 
2. Po maždaug 40 min. vėl visą tortą aptepiau kremu, šį kartą gausiau ir išlyginau viršų bei šonus. Vėl dėjau į šaldytuvą, kad kremas sutvirtėtų.
3. Beliko tik papuošti :) Kadangi buvo greitas gaminimas tai pauošimams nebuvo daug laiko ir gavosi gan kuklus :)

* man biskvitas visada gaunasi su kepurėle, tad ją nupjaunu ragavimui :) 
** gavosi 2 kg tortukas

2014-12-06

Šventiniai šokoladiniai sausainukai

Šventinis laikotarpis yra nuostabus..man jis patinka :) tada visi aplinkiniai stengiasi nesipykti, o daugiau šypsotis. Aišku visko pasitaiko, bet gi kaip sakoma - niekas tavęs nepadarys laimingu, jeigu tu pats to nenorėsi. Tačiau manau, kad visi žmonės nori būti laimingi ir stengiasi tokiais būti. Kuria sau savo šventę - galvoja kokias dovanas dovanos, puošia namus ir pan.. Šiais laikais be interneto turbūt neįsivaizduočiau savo gyvenimo, jame galima rasti visko - kaip pasidaryti papuošimus eglutei, kaip originaliai supakuoti dovanas, kaip papuošti namus, ką naujo iškepti per šventes :) Daugybę laiko praleidžiu naršydama interneto platybes ir kažko ieškodama, kartais net susimąstau ko aš ieškau :) ar tikrai tai galiu padaryti ir ar tai tikrai reikalinga? Žinoma reikia viską atsirinkti pagal savo būdą ir poreikius kaip ir visą kitą informaciją. 
Šiemet ieškojau naujų kepinių receptų, kurie būtų šventiniai ir galėtų papuošti stalą. Kad ir kiek daug laiko praleidau ieškodama internete, receptą paėmiau iš knygos "Dovanos iš virtuvės":) Yra nevienas receptas panašus ir internete, tiesiog pamaniau jog taip bus paprasčiau ir kadangi jau turiu knygą reikia gaminti iš jos :)  Taigi pirmasis receptas, kurį išbandžiau šį šventinį laikotarpį yra sausainukai pavadinimu "Suskilęs ledas", aš dar pridėčiau kad šokoladiniai tirpstantys burnoje :) 
Tikrai nuostabaus sodraus skonio ir visai ne per saldūs (apie šiuos sausainukus jau ilgą laiką galvojau, tačiau nedrįsau dėl to kad juos reikia apvolioti cukraus pudroje, juose yra nemažai šokolado bei cukraus..tačiau šį kartą su rizikavau ir tikrai nepasigailėjau) :) Tokie mažučiai pyragėliai, netgi sakyčiau, su tvirtu paviršiumi ir minkštu vidumi :)
Sausainukai gali būti puiki dovanėlė :)
Taigi viena porcija sausainukų (apie 18 sausainukų) išeis iš:
1. 250 g juodojo šokolado
2. 150 ml cukraus (sunaudojau apie 130 ml)
3. 2 kiaušinių
4. 110 g sviesto
5. 220 ml miltų
6. 2 a. š. vanilės
7. 0,5 a. š. kepimo miltelių
8. žiupsnelio druskos
9. cukraus pudros, tiek kad rutuliukai būtų balti balti :)
10. 2 a. š. cinamono* - koks šventinis kepinys be jo :) (originaliame recepte nebuvo naudojamas, bet aš be jo žiemą negaliu)
11. 4 a. š. cinamono ir 4 a. š. cukraus mišinio* - šio mišinio taip pat nebuvo originaliame recepte

Gaminimas*:
1. Karšto vandens vonelėje ištirpdžiau juodąjį šokoladą su sviestu. Padėjau atvėsti ir pagardinau cinamonu. 
2. Kiaušinius išplakti iki baltumo, plakant supilti cukrų ir viską gerai išplakti. Masė gavosi balta balta ir tiršta.
3. Sausus produktus - miltus, kepimo miltelius, vanilinį cukrų ir druską sumaišyti atskirame inde. 
4. Kai šokoladas atvėso dalimis supyliau į kiaušinių masę ir sudėjau miltų mišinį. Viską gerai išmaišiau. Masė gavosi labai skysta, dėl to papildomai dar įdėjau apie 4 v. š. miltų išmaišiau. Masė vistiek buvo ne visiškai tvirta, tačiau sudėjau su šaukštu į maišelius ir įdėjau į kamerą, kad sušaltų. Palaikiau per naktį.
5. Kitą dieną išėmiau tešlą, ji buvo sutvirtėjusi ir galėjau daryti rutuliukus, tad pridariau rutuliukų juos apvoliojau cinamono ir cukraus mišinyje, o po to cukraus pudroje. Dalį apvoliojau pabarstukuose.
6. Sudeliojau paruoštus sausainukus ant kepimo popieriaus ir kepiau įkaitintoje orkaitėje iki 170 laipsnių apie 15-20 min. Ištraukus šiek tiek atvėsinti ir būtina paragauti :) 
*Gaminimo būdą šiek tiek pakeičiau pagal save, tai surašysiu kaip kepiau aš, o ne taip kaip parašyta knygoje.

Verta išbandyti! :)

2014-11-16

Obuolių ir spanguolių pyragas su riešutų plutele

Savaitgalį grįžau į gimtuosius namus, aplankyti mamos :) Grįžus apima nuostabus jausmas - jauku, ramu, galiu atsipūsti nuo visų rūpesčių, kurie neramina ir pailsėti.. Šis jausmas man patinka.. :) ir visada gaila, kad taip retai ir tik trumpam jis gali aplankyti..
Žengus į savo kambarį sugrįžta begalės vaikystės prisiminimų..visi žaislai, knygos, užrašai.. viskas ką palikau, kai išvažiavau studijuoti, viskas likę nepakitę jau beveik 10 metų (baisus skaičius :)).. Pakrypęs rašomasis stalas, kuriuo naudojosi dar mano vyriausias brolis, ir dabar stovi taip pat, su kreivais stalčiais, kurie visada pareikalauja kantrybės norint atidaryti juos :) Juose randu visokių įdomybių, vienas iš jų - sąsiuviniai su meilės burtais.. :) :) Tokius, man atrodo, dauguma mergaičių turėdavo, ar klystu? :) Aš turėjau net keletą - jau maža būdama svajojau apie savo princą ant balto žirgo :).. dažnai ieškodavau atsakymų tuose keistuose klausimuose.. Juokinga, prisimenu, kaip dažnai sukčiaudavau renkantis skaičių ar atsakymą, kad rezultatas būtų tokio kokio noriu pati :) :) 
Giliau stalčiuje užslėptos guli pažymių knygelės :) Jos sukėlė taip pat daug prisiminimų - nuo ketvirtos iki dvyliktos klasės..mokytojos pastabos ir palinkėjimai :) Peržiūrėjus pažymius supratau, kad mokykloje man sekėsi visai neblogai.. buvau pamiršus šį faktą :) :) Toliau klasės nuotraukos, tokias tai tikrai visi turim, kiekvienais metais daromos - visi sustatomi dviem eilėm ir nufotografuojami.. Vienoje nuotraukoje visi tokie apsimiegoję, mažom akutėm :) turbūt tik atėjusius į mokyklą fotografavo :) Įdomu palyginti kaip keitėmės.. 
Virš rašomojo stalo pastebėjau prikabintą seną laikraščio iškarpėlę su receptu.. tai priverčia suklusti..neprisimenu, kada ją ten pakabinau, tačiau gal receptai ir kepiniai visada buvo šalia manęs tik to seniau tiek nesureikšmindavau kaip dabar? :) Nesu apie tai labai galvojusi, tačiau dabar esu priversta apie tai pagalvoti ir ieškoti atsakymų :) (kol kas nieko taip greitai neatradau, tačiau kai tik bus aišku ar bent jau kažkokios užuominos būtinai pasidalinsiu :)). Tiek prisiminimų šiam kartui.. kažkaip patiko panarplioti savo prisiminimuose, tad reikės tai padaryti ir kitą kartą :)

Kai tik yra laiko mama visada pasiūlo iškepti kokį nors pyragą :) Mama pyragų beveik nevalgo, tačiau visada smagu kepti drauge.. tad greitai pasineriam į interneto platybes ir surandam patrauklų, paprastą bet tikrai neprastą receptą - Obuolių pyragas su spanguolėmis ir lazdynų riešutais. Kuriuo ir pasidalinsiu šiandien.


Pyragui reikės (24 cm kepimo formai):
1. 125 g minkšto sviesto
2. 125 g cukraus
3. 3 kiaušinių
4. 150 g miltų
5. 2 a. š. kepimo miltelių
6. 4 obuolių (sunaudojom apie 6 vidutinius)
7. 100 g spanduolių
8. 1 a. š. cinamono
9. 1 v. š. rudojo cukraus
10. 30 g šalto sviesto
11. lazdyno riešutų (naudojom migdolus)
12. cukraus pudros apibarstymui

Gaminimo eiga:
1. Obuolius nulupti ir supjaustyti riekelėmis. Riešutus nuplauti ir nulupti odeles, šiek tiek pakepti ir susmulkinti (jeigu naudojami lazdyno riešutai pirmiausia reikia pakepinti ir po to nulupti odeles).
2. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais.
3. Kitame inde sviestą išsukti su cukrumi iki vientisos masės. Tada po vieną įmušti kiaušinius ir vėlgi viską gerai išplakti. Kol gausis vientisa masė
4. Į kiaušinių - sviesto masė per kelis kartus sudėti miltų mišinį ir viską gerai išmaišyti.
5. Į tešlą sudėti obuolius ir spanguoles (mes naudojome "konservuotas" uogas, tad jas prieš dedant į tešlą reikia nusausinti) ir viską gerai išmaišyti.
6. Sudėti tešlą į paruoštą kepimo formą, naudojome molinę formą, tad visą ją ištepėme sviestu ir apibarstėme miltais.
7. Smulkintus riešutus sumaišome su cinamonu ir cukrumi bei sviestu. Turi gautis trupiniukai, jais aptrupiname pyrago viršų. Taip pat mes apibarstėm keliom spanguolėm☺
8. Dedame paruoštą pyragą į įkaitintą orkaitę iki 160 laipsnių ir kepame apie 50 minučių. 

Čia nuotrauka iš arčiau:
Labai skanus šiltas, tačiau ir sekančią dieną buvo tirpstantis burnoje :) Mes sunaudojome daugiau riešutų nei 50 g, tad viršutinis riešutų sluoksnis uždengė visą pyrago viršų, tačiau tai buvo itin skanus atradimas :) norėčiau ir dabar šio gabalėlio..

Pabandykite, skanaukite ir iki kito karto! :)

2014-10-17

"Citrinukas" ir imbieriniai sausainukai

Kaip gimsta.. ne dar per anksti taip sakyti :) tiksliau ir geriau sakyti - kada atrandu naujus tortų receptus? Žinoma, kai artėja gimtadienis ar kitokia šventė, kuriai yra būtinas tortas, o seni, išragauti tortai šiek tiek būna atsibodę ir norisi kažko naujo, tada belieka pasitelkti interneto galimybes ir ieškoti naujo recepto, kuris būtų patrauklus. Radus, jeigu reikia galima šiek tiek pakoreguoti receptą pagal save ir eiti gaminti :) Tortas su citrininiu kremu patraukė dėl kremo, norėjosi išbandyti citrininį skonį :)
Šį receptą bandau antrą kartą, pirmasis buvo skirtas kolegom (įamžinti nelabai pavyko, tad negaliu juo pasidalinti), o antrasis skirtas net penkiems jubiliatams, gimusiems rudenį. Tikiuosi, kad visiems šis tortas patiks ir norės dar ir dar :) 
Tiesa, biskvitus antrą kartą dariau kitokius nei pirmąjį, nes nelabai patiko originaliame recepte pateiktas biskvito receptas. Tad nusprendžiau gaminti jau išbandytą baltojo aksomo, kuris yra pakankamai drėgnas ir skanus :)
Pagrindinis torto akcentas yra - citrininis kremas. Kuris labai dera su maskarponės sūriu, suteikia suptilaus gaivumo :) Tad šiam tortui daviau "Citrinuko" vardą - tai mano šventė, nes pirmą kartą tortui daviau vardą, manau, tai geras ženklas :)

Taigi pasiruošiam biskvitus, o tada jau ruošiam kremus.

Citrininiam kremui reikės:
1. 50 g sviesto
2. 0,25 stiklinės citrinos sulčių
3. 0,5 citrinos nutarkuotos žievelės
4. 1/3 stiklinės cukraus
5. 0,5 a. š. kukurūzų krakmolo (naudojau paprastą)
6. šiek tiek druskos
7. 3 didelių kiaušinių trynių

Gaminimas:
1. Sviestą ištirpinti katiliuke, nuimti nuo šilumos. Į jį sudėti citrinos sultis bei žievelę. 
2. Sumaišytus cukrų, druską ir krakmolą supilti į sviestą. 
3. Visą mišinį dėti ant ugnies, kaitinant sudėti trynius ir maišant apie 10 minučių šildyti (kol kremas sutirštės ir lips prie šaukšto).
4. Prieš naudojimą kremą būtina gerai atvėsinti.*

Maskarponės kremui reikės:
1. 500 g maskarponės sūrio
2. apie 2/3 stiklinės citrininio kremo
3. 450 g riebios grietinėlės
4. 3 v. š. cukraus pudros

Gaminimas:
1. Grietinėlę kartu išplakti iki standžių putų.
2. Į grietinėlę sudėti maskarponę, cukraus pudrą ir 2 v. š. citrininio kremo. Viską lėtai išplakti, kad visi ingridientai susimaišytų. Turi gautis tvirtas kremas.

Torto surinkimas:
1. Biskvitą perpjauti į dvi ar tris dalis. Ant pirmojo biskvito dėti ir paskleisti maskarponės kremą, tada aptepti 2-3 v. š. citrininiu kremu. Dėti antrą biskvitą ir pakartoti, galiausiai uždėti paskutinį biskvitą ir aptempti visą tortą likusių maskarponės kremu (galima per du kartus - pirmą aptepti tik šiek tiek kremu, dėti į šaldytuvą, po kiek laiko aptepti likusiu kremu, storesniu sluoksniu ir vėl dėti į šaldytuvą). Paruoštą tortą dėti į šaldytuvą, kad sutvirtėtų, laikyti iki patiekimo.

* Citrininį kremą dariau dieną prieš surenkant tortą, šiek tiek atvėsusį įdėjau į šaldytuvą, ten jis visiškai atvėso ir sutvirtėjo.

Rudeninį tortuką taip pat papuošiau imbieriniais sausainukais-lapeliais, kurie yra traškūs, labai kvapnūs ir manau, puikiai papuošė tortą :)

Imbieriniams sausainukams reikia:
1. 100 g dviejų rūšių rudojo cukraus (tamsų ir šiek tiek šviesesnį)
2. 100 g paprasto cukraus
3. 100 g auksaspalvio sirupo arba medaus
4. 75 ml vandens
5. 150 g sviesto
6. 1 a. š. cinamono
7. 1 a. š. imbiero
8. 0,5 a. š. maltų pipirų**
9. 1 a. š. kepimo miltelių
10. 500 g miltų (+ dar šiek tiek kočiojimui)

Gaminimo eiga:
1. Puodą*** su cukrumi, sirupu ar medumi bei vandeniu kaitinti ant ugnies kol cukrus ištirps, tada įdėti sviestą mažesniais gabaliukais ir taip pat ištirpinti.
2. Nukelti puodą nuo ugnies ir sudėti prieskonius ir kepimo miltelius, išmaišyti. Padėti, kad pravėstų.
3. Kai sirupas atvėsta įsijoti miltus ir užminkyti tešlą.
4. Paruoštą tešlą suvynioti į maistinę plėvelę ir dėti į šaldiklį, kad sušaltų. Palaikyti bent kelias valandas arba per naktį.
5. Išimtą tešlą išminkyti su šiek tiek miltų (jeigu reikia), ir iškočioti norimo storio lakštą, jame išspausti ar išpjauti norimos formos sausainukus.
6. Kepti įkaitintoje 180 laipsnių orkaitėje apie 8-10 min., kol gražiai paruduos. Ištraukus atvėsinti ir ragauti :)

** vietoje pipirų naudojau 1 a.š. maltų kardamonų, 1 a.š. maltų gvazdikėlių ir 0,5 a.š. malto muskato.
*** naudoti patariu didesnį puodą, nes viską sudėjus kepimo milteliai labai suputoja ir gali visas mišinys išlipti iš puodo, man taip nutiko:))

Kremo šaltinis: notsohumblepie.blogspot.com,
imbierinių sausainių receptas: www.neringa-blogas.com

2014-10-15

Šokoladinis tortas su rikotos sūrio ir šokoladiniu kremu

Taigi taigi pagaliau išbandžiau naują receptą, kuriuo galiu pasidalinti su jumis :) jau gavau pastabų ir pati pastebėjau, kad seniai nerašiau, tačiau kol neturiu puikaus recepto, negaliu rašyt :)) 
Džiaugiuosi, kad gavosi labai skanus tortas. Subtilaus skonio - šokoladinis sūrio kremo tortas. Naudojau du kremus šokolado ir rikotos (jis yra šiek tiek sūrus, šis sūris kremui suteikė pikantiškumo), kurie puikiai suderėjo tarpusavyje. 
Pagrindui naudojau šiuo metu mėgstamiausią šokoladinio aksomo biskvitą (dažų biskvitui nenaudojau), kurį sulaisčiau kava (jos nejaučiau, tačiau tai nebuvo blogai).


Taigi rikotos sūrio kremui reikės:
1. 250 g rikotos sūrio
2. 450 g riebios grietinėlės
3. 3-4 a. š. cukraus pudros (visada reikia ragauti ir saldinti pagal save :) )
4. 1 a. š. vanilės

Gaminimo eiga:
1. Grietinėlę išplakti iki standžių putų. Sudėti rikotą, pudrą bei vanilę ir sumažinus plaktuvo greitį ir viską gerai išmaišyti. Ne per ilgai, tik kad visi ingridientai susimaišytų. 
2. Dėti kremą į šaldytuvą valandai ar šiek tiek ilgiau, kad pastovėtų. Po to galima naudoti.

Šokoladiniui kremui reikės:
1. 150 g juodo šokolado
2. 250 g riebios grietinėlės
3. 3 a.š. cukraus (arba taip pat pagal skonį, tik nepadauginkit, kad neužgožtų šokolado skonio)

Gaminimo eiga:
1. Grietinėlę su šokoladu ištirpinti uždėjus ant puodo su vandeniu :) (niekad nežinau kaip šitą dalį užrašyti, bet gal viskas aišku? į puodelį reikia įpilti vandens, ant jo uždėti dubenėlį su grietinėle ir šokoladu (dubuo turi būti tokio dydžio, kad nepraeitų garai pro šonus, tai yra būtina!!) ir tada laikas nuo laiko pamaišyti, kol šokoladas ištirpsta).
2. Kai šokoladas ištirpsta dubenį nuimti nuo puodo ir maišant leisti atvėsti iki kambario temperatūros. Tada kremą išplakti plaktuvu, kad šiek tiek taptų tvirtesnis, tai nėra privaloma, jeigu kremas pastovės ilgiau jis taip pat taps tvirtesnis, nes šokoladas pradės stingti.

Taigi abu kremai paruošti, galima surinkti tortą :)

Biskvitą padalinti į tris dalis, dėti pirmą biskvitą ant padėklo, sulaistyti kava (manau, tai nėra būtina, nes biskvitas ir taip yra drėgnas) tada aptepti 1/3 rikotos kremu, po to 1/2 šokoladiniu kremu. Pakartoti su antru biskvitu ir uždėti trečią biskvitą. Aptepti visą tortą likusiu rikotos kremu. Dėti į šaldytuvą, laikyti kelias valandas arba per naktį. Tortą papuošiau šviežiomis avietėmis ir apelsino žievelėmis, tai dariau iš ryto, kad avietės nesudrėgtų ir atrodytų gražiau:).